Kuchnia Radia 90: Letnie ciasto z owocami
Maliny, jeżyny, borówki i truskawki. Do tego ciasta możesz wykorzystać swoje ulubione owoce leśne! Sprawdź nasz przepis na letnie ciasto, które idealnie nada się jako słodycz do popołudniowej kawy.

Szacowany czas czytania: 00:45
Przygotuj 1 szklankę ulubionych owoców leśnych, my postawiliśmy na borówki. Przyda ci się także 1,5 szklanki mąki pszennej, 4 jaja, 1/4 szklanki oleju, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, 3/4 szklanki cukru i ew. puder do posypania ciasta.

Przygotowanie
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jaja z cukrem ubij na puszystą masę. Do mamy jajecznej dodaj kolejno: olej, 2 łyżki wody i ocet, nie przerywając ubijania. Na końcu wsyp delikatnie mąkę z proszkiem, całość delikatnie wymieszaj.
Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem blachy, na wierzchu równomiernie rozłóż umyte i osączone owoce. Piecz ok. 45-50 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem możesz oprószyć pudrem.
Smacznego!
Czytaj także: