Kuchnia Radia 90: To jest najsmaczniejsze ciasto świata! Nie wierzysz?
To jest połączenie, które zadowoli wybrednych smakoszy. W tym cieście jest czekolada i owoce, dzięki którym jest niesamowicie wilgotne. Żeby go polecić w kuchni Radia 90 czekaliśmy już od zimy, gdy pojawiły się czereśnie serwujemy wam przepis na czekoladowe ciasto z czereśniami. Tak uczcimy start wakacji!
Jedyna kwestią, jaka może nas powstrzymać przed przygotowaniem ciasta czekoladowego z czereśniami to cena owoców. Jest wysoka, około 40 złotych za kilogram, do tego przepisu potrzebujemy 800 g.
Potrzebujemy:
800 g czereśni oraz 50 g czekolady (może być deserowa, może być mleczna, posiekane na kawałki), 200 g masła, 200 g cukru pudru, 200 g mąki. Do tego 4 jajka oraz 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 3 łyżki kakao.
Masło powinno być miękkie, wsypujemy do niego cukier puder i ubijamy przez około 5 minut, po tym czasie dodajemy pojedynczo po jednym jajku. Zmniejszyć obroty i dodać mąkę przesianą z proszkiem i kakao.
Gdy składniki mamy już dokładnie połączone dodajemy wydrylowane czereśnie oraz kawałeczki czekolady. Mieszkamy.
Wlewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę, do suchego patyczka.
Można przed podaniem udekorować czereśniami oraz cukrem pudrem.
Smacznego!
Czytaj także: