Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: To jest najsmaczniejsze ciasto świata! Nie wierzysz?

Facebook Twitter

To jest połączenie, które zadowoli wybrednych smakoszy. W tym cieście jest czekolada i owoce, dzięki którym jest niesamowicie wilgotne. Żeby go polecić w kuchni Radia 90 czekaliśmy już od zimy, gdy pojawiły się czereśnie serwujemy wam przepis na czekoladowe ciasto z czereśniami. Tak uczcimy start wakacji!

Jedyna kwestią, jaka może nas powstrzymać przed przygotowaniem ciasta czekoladowego z czereśniami to cena owoców. Jest wysoka, około 40 złotych za kilogram, do tego przepisu potrzebujemy 800 g.

Potrzebujemy:

800 g czereśni oraz 50 g czekolady (może być deserowa, może być mleczna, posiekane na kawałki), 200 g masła, 200 g cukru pudru, 200 g mąki. Do tego 4 jajka oraz 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 3 łyżki kakao.

Masło powinno być miękkie, wsypujemy do niego cukier puder i ubijamy przez około 5 minut, po tym czasie dodajemy pojedynczo po jednym jajku. Zmniejszyć obroty i dodać mąkę przesianą z proszkiem i kakao.

Gdy składniki mamy już dokładnie połączone dodajemy wydrylowane czereśnie oraz kawałeczki czekolady. Mieszkamy.

Wlewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę, do suchego patyczka.

Można przed podaniem udekorować czereśniami oraz cukrem pudrem.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj