Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: pyszny jabłecznik. Puszyste ciasto z jabłkami

Facebook Twitter

Kuchnia Radia 90 poleca dziś jabłecznik, puszyste ciasto biszkoptowe z jabłkami w środku. Przepis jest prosty, jeśli macie jabłka w słoikach, to świetnie się do tego nadają. Spróbujcie tego przepisu, wychodzi ciasto jak od najlepszego cukiernia.

Kuchnia Radia 90: jabłecznik. Robimy ciasto

Potrzebujemy do ciasta 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 120 ml oleju, 50 ml mleka, 250 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystko w temperaturze pokojowej.

Jajka z cukrem ubić na białą pianę, puszystą, masa powinna trzykrotnie zwiększyć swoją objętość. Ubijając dalej wlewamy delikatną strużką olej, następnie mleko. Dalej ubijamy. Teraz dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy to bezpośrednio do ciasta i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto nie jest gęste.

Kuchnia Radia 90: jabłecznik. Robimy nadzienie

Potrzebujemy 8 kwaskowatych jabłek, 2 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/5 szklanki wody.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cukrem, cynamonem i cytryną.

Postawić na piecu i gotować kilka minut, mieszając często. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do jabłek, połączyć i zagotować.

Kuchnia Radia 90: jabłecznik. Pieczemy

Połowę ciasta wlać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni przez 15 minut, ciasto się zrumieni. Wyjąć i wyłożyć na podpieczone ciasto ostudzone jabłka, wyrównać i wylać resztę ciasta. Wstawić do piekarnika – dalej 175 stopni- i piec 30 minut, do suchego patyczka.

Ostudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Czytaj także inne przepisy w naszym cyklu:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 2 maja 2024