Kuchnia Radia 90: pyszna szarlotka na święta
Kuchnia Radia 90 testuje przepis na szarlotkę na kruchym spodzie z rodzynkami i orzechami. Ma wyjątkowy smak i nieziemsko pachnie. To jest świetne ciasto na Boże Narodzenie. Spróbujcie!
Kuchnia Radia 90: pyszna szarlotka na święta
Ciasto kruche: 2 szklanki mąki, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, do tego 60 g smalcu. Posiekać a potem rozetrzeć w palcach.
Dodać 2 łyżki zimnej wody i zagnieść. Nie za długo, robimy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Kuchnia Radia 90: pyszna szarlotka na święta
Kilogram kwaśnych jabłek obieramy i wydrążamy gniazda nasienne, kroimy na plasterki. Do garnka z grubym dnem wsypujemy 1/4 szklanki cukru i dodajemy na cukier jabłka. Zostawiamy kilka minut, by cukier zaczął się karmelizować. Teraz dodać sok 1/2 cytryny, cukier wanilinowy i gotować przez 10 minut mieszając. Dodać na koniec 1 łyżeczkę przyprawy piernikowej oraz 1 łyżkę budyniu śmietankowego lub waniliowego.
Kuchnia Radia 90: pyszna szarlotka na święta
Ciasto podzielić na 3 części, jedną odłożyć a dwie połączyć i rozwałkować. Podsypujemy oczywiście mąką. Plackiem wylepić formę na tartę lub niedużą tortownicę (23- 25 cm); spód i boki. Na spód wysypać 1/3 szklanki orzechów włoskich rozdrobionych w malakserze wraz z 2 łyżeczkami przyprawy piernikowej, dodać także 1/4 szklanki rodzynek.
Kuchnia Radia 90: pyszna szarlotka na święta
Z odłożonej części ciasta robimy gwiazdki, choć oczywiście mogą być inne świąteczne kształty. Trzeba rozwałkować ciasto i wycinać foremką gwiazdki.
Na spód wysypany orzechami i rodzynkami wykładamy jabłka, a na jabłka układamy gwiazdki. Wsadzamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem, smacznego!
Sprawdź inne świąteczne przepisy: