Ostrzeżenie GIS. Jajko z niespodzianką – możliwa salmonella w popularnych słodyczach
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o dobrowolnym wycofaniu prowadzonym przez Ferrero Polska Commercial wskazanych produktów marki Kinder ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium.
Już przed weekendem producent słodyczy wskazał partię czekoladek, które mogą wywoływać zatrucia pokarmowe. Dzisiaj (11.04.) zaktualizowano listę produktów, które zostają wycofane.
Jak informuje Grupa Ferrero, wycofuje ona wszystkie produkty „Kinder” wyprodukowane w Belgi.
Zalecenia dla konsumentów Głównego Inspektora Sanitarnego
Nie należy spożywać produktów objętych komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
Kinder Schoko-bons 46 g, 125 g, 200 g – Wszystkie daty minimalnej trwałości – Wszystkie Partie
Kinder Niespodzianka Maxi 100g – Wszystkie daty minimalnej trwałości – Wszystkie Partie
Kinder Maxi MIX z maskotką 133g – Wszystkie daty minimalnej trwałości – Wszystkie Partie
Kinder Mini EGGS 100g – Wszystkie daty minimalnej trwałości – Wszystkie Partie
Jak informuje strona www przedsiębiorstwa
Jeśli ktoś jest w posiadaniu jednego z powyżej wskazanych produktów, nie powinien go spożywać. Prosimy o zwrot produktu do sklepu lub skontaktowanie się z naszym zespołem ds. obsługi konsumenta:
Adres e-mail: serwis.konsumencki@ferrero.com Telefon: 801 550 550
Wszystkie produkty Kinder Niespodzianka 20g dystrybuowane na rynku polskim przez Ferrero Polska Commercial Sp. z o.o. są produkowane wyłącznie w Polsce, w fabryce Ferrero w Belsku Dużym, w związku z czym opisane powyżej działania ich nie dotyczą. Wszystkie inne produkty Ferrero, w tym produkty marki Kinder, dystrybuowane przez Ferrero Polska Commercial Sp. z o.o. również nie podlegają wycofaniu ze sprzedaży.
Bezpieczeństwo żywności traktujemy niezwykle poważnie i przykro nam z powodu zaistniałej sytuacji.
Pierwsze objawy choroby wywołanej bakterią salmonella występują zwykle do 6 godzin od momentu styczności z bakterią. W niektórych przypadkach pierwsze symptomy mogą pojawić się nawet po 72 godzinach. Sama choroba trwa od dwóch do siedmiu dni. Początkowe objawy to zwykle nudności, wymioty i bóle brzucha. Z czasem może pojawić się ostra biegunka oraz gorączka (do 39◦C). Niekiedy występują także bóle i zawroty głowy. Wówczas należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Warto podkreślić, że zarówno u dzieci, jak i dorosłych choroba ma podobny przebieg. Choć objawy dolegliwości są dokuczliwe, to zwykle nie wymagają dodatkowego leczenia, a chorzy sami po kilku dniach wracają do zdrowia.