Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

 

Rydułtowy: Święta muszą być na bogato [FOTO]

Facebook Twitter

Święta mogą być fit, ale to nie wypada – mówi Radiu 90 kucharz Michał Bałazy. W miniony weekend częstował na rydułtowskim rynku barszczykiem z pasztecikami. Wszystko w ramach przedświątecznego jarmarku.

Na rynku w Rydułtowach stanęły budki z świątecznymi wyrobami. Była moczka, ciasteczka, pierniki, ale też coś bardziej pikantnego. Nie zabrakło dekoracji. Wiele osób skusiło się na pyszny barszcz serwowany przez kucharza Michała Bałazego.

Tajemnica smaku to jabłka, które moczą się w wywarze

– przekonuje.

60 litrów potężny garnek, a u góry jabłka. Tutaj zaskoczenie wielu mieszkańców Rydułtów, bo jakżeż to jabłka do barszczu? Ale się okazuje, że smakuje im bardzo. Przychodzą po trzy, cztery razy. Pragną przepisów. Także cały czas kolejka nieustająca.
Radio90: Ciepły barszcz w mroźny dzień, a do tego pasztet.
Pasztet, z którego powstają paszteciki. Dawna firma XIV, XV wieczna. Wypiekanego placka omaszczonego rybami i mięsem, w tym przypadku grzybami. I taki placek serwuje razem z barszczem
Radio90: Barszczyk to lekka zupa.
Bardzo lekka, bardzo zdrowa, smaczna. Jeżeli zaczniemy odpowiednio wcześnie przygotowania do tej zupy, to może być wybitnie dobra.

A kto spróbował barszczu, biegł po dokładkę. Smakował wszystkim.

Jak mówi Radiu 90 Michał Bałazy, barszczyk to przedsmak świąt.

One same, choć mogą być fit, to jednak powinny być na bogato. Bogaty smak, aromat, to kwintesencja świętowania

– mówi kucharz.

Jarmark świąteczny w Rydułtowach odwiedził z mikrofonem Jan Bacza.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj