Święta Last Minute! Przepis na makówki! Pyszne, bo śląskie
Wigilia już jutro, mak masz, ale w głowie pustka i z rozmów z babcią, która opowiadała o tym jak przygotować makówki nic nie zostało? Nie ma problemu! W Radiu 90 serwujemy Wam przepis na makówki. Pyszne, sprawdzone, bo co roku przygotowują je panie z Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Czerwionka-Leszczyny.

Szacowany czas czytania: 01:06
Czego jak czego, ale makówek nie może zabraknąć na świątecznym stole w wielu, śląskich domach. Od lat wiadomo, że najpyszniejsze makówki w regionie przygotowują panie z Kół Gospodyń Wiejskich w Czerwionce-Leszczynach, które swoimi specjałami zawsze dzielą się z mieszkańcami już na kilka dni przed świętami. Od jednej z nich Marzeny Kani z Szczejkowic.
Przepis na makówki
Składniki:
- 200 g mielonego maku
- po 500 ml mleka i wody
- po 50 g masła, miodu, orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych, rodzynek, suszonej żurawiny
- 150 g pokrojonej bułki
- migdały i orzechy do dekoracji
Przygotowanie:
W dużym garnku zalewamy zmielony mak mlekiem oraz wodą. Dodajemy masło, miód, wszystkie bakalie. Całość gotujemy 15-20 minut, często mieszając, aż masa zgęstnieje. W misce układamy na przemian: masę makową, bułkę, bakalie. Wierzch dekorujemy bakaliami. Po wystudzeniu włożyć do lodówki, bo makówka najlepiej smakuje następnego dnia.
Smacznego!
Makówki niby każdy robi tak samo, a jednak nie zawsze smakują one tak samo. I jeszcze kilka słów od pani Marzeny:
Czytaj także: