Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Świąteczne ciasteczkowe inspiracje – prezentujemy Wasze przepisy!

Facebook Twitter

Ot i mamy najsmaczniejszą stronę w całym internecie - a to wszystko za sprawą przepisów na świąteczne ciasteczka, które przysyłaliście do nas przez kilka ostatnich dni. Prezentujemy wszystkie receptury - można teraz zaczerpnąć inspiracji...

Angelika

Ciasteczka świąteczne – ok. 80 gwiazdek

  • 2 białka dużych jaj
  • 120g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 500g mielonych orzechów (u mnie po 200g migdałów i orzechów laskowych i 100g orzechów włoskich)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki tłuczonych goździków
  • 2 utłuczone kuleczki ziela angielskiego
  • pieprz na ostrzu noża
  • polewa czekoladowa

Orzechy wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Białka ubijać mikserem, a kiedy się spienią dodać sól i dodając po trochu cukru ubić na sztywną i lśniącą pianę. Dodać suche składniki i wyrabiać, aż masa będzie jednolita i nie będzie się kleiła do ręki. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżeczki soku z cytryny.
Ciasto podzielić zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Każdą część ciasta rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać ciastka. Najlepiej kółka w 3 rozmiarach. Które później układamy w kolejności od najmniejszego do największego tak by powstał Bałwanek.
Piec ok. 10-12 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem (180 stopni bez termoobiegu).

Lukier

  • 1 białko jaja
  • 120g cukru pudru

Białko lekko ubić mikserem i dodając przesiany cukier miksować, aż masa będzie jednolita i błyszcząca.
Można również przygotować niezbyt gęsty lukier z dowolnego przepisu.

Lukier nanosić pędzelkiem na wystudzone ciastka i zostawić do zastygnięcia. Z polewy czekoladowej robimy oczy, nos i buzię bałwankowi.
Włożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć.

Kornelia

Wysyłam przepis na coś bardzo pysznego, a zarazem prostego w wykonaniu, mianowicie: domowe śliwki w czekoladzie

To już czwarte święta, podczas których obdaruję nimi swoich bliskich i dobrych znajomych.
Do wykonania tego przysmaku potrzebne są:

  • śliwki suszone (2 opakowania)
  • 2-3 czekolady gorzkie (ewentualnie jedna z nich może być mleczna, jeśli ktoś woli)
  • rum

A więc zaczynamy pichcenie od włożenia śliwek do miski wypełnionej rumem na kilka dobrych godzin, co najmniej 6-7. Kiedy śliwki przesączą się rumem, wówczas przygotowujemy naszą czekoladą do kąpieli wodnej. W tym celu zagotowujemy wodę w większym garnku, do tego garnka wkładamy mniejszy garnek z połamanymi kawałkami czekolady i czekamy aż ta się rozpuści. Kiedy to nastąpi nadziewamy po jednej śliwce na patyczek (taki do grillowania mięsa) i zanurzamy w miękkiej, lejącej się czekoladzie aż do momentu, kiedy cała śliwka zmieni się w błyszczący, czarny cukierek. Wtedy takie cudo kładziemy najlepiej na ruszcie z pieca ze względu na fakt, iż czekolada podczas zasychania przylepi się do podłoża. Im mniej powierzchni stykającej się z czekoladą, tym lepiej. Czekamy aż czekolada zaschnie i możemy przystąpić do degustacji.
Gorąco zachęcam do spróbowania :) pozdrawiam

Dorota

Piekłam je będąc małą dziewczynką razem ze swoją mamą, teraz sama będąc już mamą piekę je z moją córką. Mamy przy tym dużo radości ;-)

maślane ciasteczka

  • 300 gram masła
  • 250 gram cukru POLSKI CUKIER
  • 600 gram mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia

Miękkie masło, cukier i żółtka utrzeć na jednolitą masę, powoli dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i wykrawać foremkami różne wzory. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczeia w temp. ok 200 stopni – na złoty kolor. Udekorować wg uznania. Ciasteczka szybkie i dziecinnie proste ;-)

Kinga

Świąteczne lukrowane ciasteczka – ozdoba bożonarodzeniowego stołu, choinki lub stroików świątecznych. Do tego są przepyszne, a przygotowanie jest łatwe i szybkie:)
Składniki potrzebne do przygotowania przepisu „Kruche ciasteczka świąteczne z lukrem”:

  • 100 g miękkiego masła
  • 80 g cukru
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 175 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 filiżanek cukru pudru
  • 1 filiżanka masła
  • 2 łyżeczki wanilii
  • mleko
  • barwnik spożywczy (różne kolory)
  • wiórki kokosowe
  • olejek migdałowy

Sposób przygotowania
Cukier mieszamy z masłem, jajkami, wanilią i olejkiem migdałowym. Następnie dodajemy mąkę i sodę, dokładnie mieszamy, formujemy ciasto w kulę i owinięte w folię odstawiamy do lodówki na około trzy godziny. Gdy już się zmrozi, rozwałkowujemy je do grubości około 3 mm. Z placków wykrawamy różne kształty. Ciasteczka pieczemy ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Lukier: Mieszamy cukier, masło, wanilię i mleko z wybranym wcześniej barwnikiem. Polewamy nim wystudzone ciastka i posypujemy je wiórkami kokosowymi :)

Z własnego doświadczenia wiem,że im dłużej ciastka leżą tym są smaczniejsze :) więc warto je robić szybciej tak jak ja już zaczęłam,aby na święta były pyszne jak zawsze :)

Ewa

Przesyłam Państwu przepis na pyszne ciastka, które co roku piekę na Święta z moimi dwiema córkami.

  • Ciastka maślane
  • 0,5 kg. mąki
  • 1 kostka masła
  • 20dkg cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło, mąkę, śmietanę i zagnieść. Rozdzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać odrobinę kakao, drugą pozostawić jasną. Jest wiele możliwości formowania tego ciasta podam parę:

  • Ciasto białe należy rozwałkować na to położyć rozwałkowane wcześniej ciemne i zwinąć w rulony jak roladę.
  • Ciasto białe uformować w dwa cienkie rulony, ciemne również w dwa rulony cienkie i złożyć razem, aby była szachownica.
  • Ciasto ciemne rozwałkować na to położyć cienki rulon jasnego ciasta i zawinąć w roladkę, tak by w środku było jasne oczko.

Tak przygotowane roladki (wielkość roladek tak jak wielkość 5 zł) należy włożyć do lodówki na 12 godzin.
Następnie po wyjęciu roladek z lodówki, należy je pokroić na ciastka grubości około 1 cm i układać na wysmarowaną blaszkę.
Piec w temperaturze 150 stopni – termoobieg około 20 minut (jasny złoty kolor).
Polecam gorąco.
Wesołych Świąt!

Henryk

Ciasteczka Lampki świąteczne

Sklad:

  • 1 Piernik :)
  • 1 Rulka z wafla polono czekoladom
  • 1 Marcypan :) i trocha farby spożywczej no i kulki z cukru kolorowe :)

Marcypan zagniyść‡ z farbom spożywczom i uformować‡ pł‚omień i wsadzić‡ do rułki z waflą, potym prziklejic ta rułka do piernika i na koniec posypać kulkami z cukru :)
Życzę udanych wypieków z wypiekami na twarzy :)

Barbara

przepis na świą…teczne ciasteczka

  • 0,5 kg mąki
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 200g cukru pudru
  • przyprawa do piernika

zagnieść,‡ rozwał‚kować‡ i wykrawać‡ ciasteczka – smacznego!

Lucyna

Bożonarodzeniowe Ciasteczka Maś›lane

  • 60 dkg mąki pszennej
  • 25 dkg cukru pudru
  • 25 dkg masł‚a
  • 6 żół‚tek
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 aromat waniliowy

Wszystkie skł‚adniki wyrobić na jednolite ciasto. Rozwał‚kowywać‡ na cienkie placki i wykrawać‡ z nich dowolne kształ‚ty. Ukł‚adać na blasze przesmarowanej delikatnie masł‚em i wkł‚adać‡ do nagrzanego piekarnika. Piec do delikatnego zarumieniania w 180 st. (okoł‚o 10 minut). Studzić‡ na blaszce. Dekorować lukrem.

Ewelina

Świąteczne ciasteczka kruche

Składniki:

  • 200g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, kakao i sól i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao i dokładnie połącz składniki. Formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkowujemy i wycinamy kształty. (ja rozkawałkowuję ciasto na papierze do pieczenia, wtedy ciasteczka nie lepią się do blatu). Piecz ciasteczka przez 12-15 minut w temperaturze 160 stopni.

Ewa

  • 70 dag – 1 kg mąki (ok 80 dag)
  • 0,5 szkl. miodu
  • 0,5 szkl. kwaśnej śmietany
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 kostki margaryny
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 przyprawa do pierników
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • karmel (2 łyżki cukru + 2 łyżki wody)

Miód roztopić z margaryną i połączyć z przyprawą do pierników w rondelku. Zrobić karmel (gotować składniki aż się troszkę zrumienią), dodać do miodu. Całość studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ostudzoną masę. Cały czas ucierając, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, śmietanę i mąkę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy mąką i zostawiamy na noc w lodówce żeby stężało. Nazajutrz wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty. Układamy na natłuszczonej blasze, smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w 180 stopniach aż się zrumienią.
Po wystygnięciu polukrować i ozdobić. Pierniczki są pyszne, delikatne. Można je upiec wcześniej i przechowywać w pojemniku do którego wkładamy połówkę jabłka rozcięciam do góry, wtedy nie wyschną i będą bardzo aromatyczne.

Beata

oto mój przepis na imbirowe ciasteczka:

  • 250 g mąki
  • 125 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • starta skórka z połowy cytryny
  • cukier waniliowy

mąkę i imbir przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem oraz przyprawami
dodać margarynę i dokładnie wszystko przesiekać, wbić jajko i zagnieść ciasto
uformowac kulę i włożyć na 20 min do lodówki, następnie rozwałkować i wyciąć foremkami ulubione kształty
piec 20 min w temp.180 st. C

smacznego i pozdrawiam!

Lidia

Podaję przepis na świąteczne ciasteczka:

  • dkg masła
  • 8 dkg cukru
  • 15 dkg mąki
  • 1 jajko

Wszystkie składniki musimy dobrze wymieszać i włożyć do lodówki na 1 godz. Potem ciasto wałkujemy, wykrawamy foremkami i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 min.
Ciastka robiła 11-letnia córka z minimalną moją pomocą. Teraz spoczywają w pudełku bowiem zgodnie z przeznaczeniem zostaną powieszone na choince. Póki co za model służy nam Mikołaj.

Monika

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • sól

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem. Wsypać cukier, wbić żółtka, wlać śmietaną. Składniki połączyć, siekając nożem, a następnie rozetrzeć grudki palcem i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto po wyjęciu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i uformować według własnej wyobraźni. Można je ozdabiać według własnej weny twórczej. Pozdrawiam gorąco w ten mroźny dzionek i życzę wspaniałej zabawy przy robieniu ciasteczek.

Joanna

Na pierwszym zdjęciu są dwa z czterech zestawów, które z córcią zrobiłyśmy na kiermasz świąteczny, z którego dochód będzie przeznaczony na pokrycie kosztów związanych z zieloną szkołą dla ubogich rodzin. Taki kiermasz jest organizowany co roku w naszej szkole (SP nr 16), dzięki temu możemy te dzieciaki poniekąd uszczęśliwić. Ciasteczka będą jeszcze zapakowane w ładny celofan z kokardką, ale lukier jeszcze nie wysechł więc są jeszcze na blaszce ;)

Oto ciasteczka, z którymi ja i moja córcia męczyłyśmy się całe popołudnie:

Przepis na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1,5 opakowania przypraw korzennych do piernika
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki miodu ( ja dodałam gryczanego)
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 75 g. margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru

lukier królewski:

  • 2 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Wyrabianie ciasta:
Wszystkie sypki składniki przesiać przez drobne sito i połączyć ze sobą, dodać jajko i dwa żółtka.
Margarynę roztopić i połączyć z nią na ciepło miód i śmietanę, dodać do ciasta.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny i powinno ładnie odchodzić od dłoni.
Ciasto wałkujemy na grubość 1-2 mm (dosyć mocno wyrastają).
Ciasteczka piec w 170C przez 5-7 minut gdy mają być mięciutkie jak babeczki, 8-10 minut średnio wypieczone i 12-13 minut gdy mają być kruche.

Gdy ostygną przyozdobić lukrem królewskim bądź wg własnej inspiracji ;)

Lukier królewski:
Białka zacząć ubijać, gdy już piana będzie już prawie sztywna zacząć dodawać cukier puder. Miksować tak długo aż cukier puder nie będzie za bardzo już wyczuwalny. Lukier długo schnie ale daje efekt pięknego białego śniegu ;)

Bon Apetite ;)

Barbara

Przepis na przepyszne świą…teczne ciasteczka z dodatkiem masła

Potrzebne produkty:

  • masło – 130 g
  • mą…ka pszenna – 260 g
  • cukier puder – 130 g
  • cukier waniliowy 2 szt
  • jajko – 1 szt
  • szczypta soli

Przygotowanie ciasteczek w praktyce ;)

  • z powyższych skł‚adników dobrze wymieszać‡ ciasto
  • wymieszane ciasto włożyć‡ do lodówki w foliowym woreczku na ok 40 min
  • posypać blat mąką… i rozwałkować na nim wyję™te ciasto z lodówki
  • wycisnąć‡ z rozwałkowanego ciasta foremkami ciasteczka
  • rozgrzać‡ piekarnik do ok. 170 stopni
  • blaszkę™ wyłożyć‡ papierem do pieczenia i poukładać‡ ciasteczka
  • ciasteczka piec ok 10-15 min. (na przyrumieniony kolor)
  • zimne ciasteczka udekorować w indywidualny sposób np: polewą czekoladową…, posypką, draże czekoladowe, kokosem (twórczość własna ;) )

Smacznego :)

Hanna

Przepis na cukierko-ciastka

Przepis prosty, w miarę tani i bez pieczenia!

Składniki:

  • Kostka masła
  • 1 kg cukru pudru

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki, aż masa nieco stwardnieje. Wyciągamy i formujemy pożądany kształt.
Można uformować ciasto w wałek (jak na kluski) i pociąć go na plasterki lub utoczyć kulki. Najwygodniej na stolnicy posypanej cukrem pudrem (cukierki się wtedy nie sklejają).
Żeby uzyskać różne kolory można dodać do masy kakao (w ilości zależnej od koloru jaki chcemy uzyskać).
Uformowane ciastka wkładamy jeszcze na pół godziny do lodówki, żeby zachowały kształt, potem przechowujemy w chłodnym miejscu.

Ewelina

Muffinkowe renifery

Składniki : 200g margaryny, 150g cukru, 20g kakao, 150ml mleka, 3 jajka, 380g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: Margarynę, cukier oraz kakao rozpuść w rondelku. Pozostaw do ostygnięcia. Jajka roztrzep widelcem, dodaj mleko, wymieszaj ponownie. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostudzoną masę z rondelka. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem. Wypełnij foremki ciastem. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Dodatkowe składniki: Biszkopty, draże, precelki

Składniki polewa: 100ml śmietanki 30%, 150g czekolady gorzkiej.

Przygotowanie polewy: Śmietankę wlej do rondelka. Doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i wrzuć połamaną czekoladę. Całość mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady.

Przygotowanie reniferów: muffinki polej polewą. Umieść biszkopta na środku babeczki i wyżej draży na oczy. Pędzelkiem namaluj buzię i oczka. Precelki wbij w muffinki.

 Monika

Oto przepis na szybkie i proste ciasteczka maślane, które są idealne na leniwe świąteczne poranki – dla dorosłych do kawy, dla dzieciaków do kakao :)

Składniki na ciasteczka maślane:

  • 120g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150g mąki
  • aromat śmietankowy lub waniliowy

Z podanych składników zagnieść ciasto. Z ciasta robić kuleczki. Każdą kuleczkę przycisnąć widelcem i w ten prosty sposób zrobić wzorek :)
Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok 15-20 minut.
Po upieczeniu ciasteczka można ozdobić polewą czekoladową lub lukrem i posypać posypką cukrową.

Sposób wykonania ciasteczek wraz z komentarzem 4-letniej Pauliny widoczny na filmiku – ciasteczka są naprawdę proste w wykonaniu, skoro potrafi je zrobić moja córka (no może z moją małą pomocą :) )

ZOBACZ WIDEO, JAK PAULINA PRZYGOTOWUJE CIASTECZKA!

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj