Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Śmietankowo-malinowy tort urodzinowy!

Facebook Twitter

Radio 90 ma już 29 lat, z tej okazji mamy dla Was specjalny przepis w cyklu kuchnia Radia 90! Skoro urodziny, to musi być tort! Zakasujemy rękawy i biegniemy do kuchni. Będzie smacznie, obiecujemy!

Tort śmietankowo-malinowy to prawdziwa nostalgia za letnimi dniami. O tej porze roku nie mamy już dostępu do świeżych polskich malin, dlatego warto pamiętać, że zamykamy lato w słoikach, aby móc cieszyć się jego smakiem jesienią i zimą.

Kuchnia Radia 90. Idealny biszkopt to podstawa!

Biszkopt to podstawa każdego tortu. Do jego przygotowania potrzeba:

  • 6 jajek (temperatura pokojowa)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka oddzielamy starannie od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Gdy kryształki nie będą wyczuwalne, dodajemy żółtka. Miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy, mieszając już nie mikserem, a drewnianą łyżką. Musimy tak mieszać, by nie było grudek. Gdy masa jest jednolita, przelewamy ją do wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem foremki (tortownica 27 cm średnicy). Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

Na początku biszkopt rośnie, by przez ostatnie 10 minut pieczenia lekko opaść. Nie można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Po upływie 45 minut wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Inną metodą jest szybkie wyciągnięcie biszkoptu po upieczeniu i zrzucenie go z 1 metra;). Działa – ciasto nie opada.

Gdy ciasto ostygnie, dzielimy je na 3 płaty. Wyciskamy sok z cytryny i słodzimy go 2 łyżkami cukru. Dodajemy do niego pół szklanki wody. Takim sokiem namaczamy biszkopt, delikatnie, by nie był zbyt wilgotny (nakładamy powoli po łyżeczce soku miejsce obok miejsca, tak by cały płat był nasączony).

Kuchnia Radia 90: Śmietankowo-malinowy tort urodzinowy!

Kuchnia Radia 90. Krem do tortu

  • 200 g śmietany 30% do deserów
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 g serka mascarpone
  • domowej roboty dżem malinowy
  • maliny

Jak przygotować idealny krem? Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości. Przygotujcie mocno schłodzoną śmietanę, cukier puder, serek mascarpone, dżem malinowy i owoce. Zaczynamy od śmietany, którą przelewamy do miski i miksujemy przez minutę na wolnych obrotach. Następnie dodajemy cukier puder.

Kiedy składniki się połączą, zwiększamy obroty miksera do maksimum i kontynuujemy miksowanie. Celem jest uzyskanie puszystej masy, która będzie stanowić podstawę naszego tortu. Na koniec dodajemy serek mascarpone, który nada naszej masie kremowej charakteru. Kiedy mamy gotowy krem, możemy zaszaleć i dodać do niego barwniki :).

Przygotowujemy pierwszą warstwę ciasta. Nakładamy na nią obficie dżem malinowy – nie oszczędzajcie sobie tego składnika, to on nada naszemu wypiekowi wyjątkowego smaku. Następnie nałożyć bitą śmietanę. Na bitą śmietanę kładziemy owoce. Możecie je przykryć ponownie bitą śmietaną z mascarpone.

Kiedy pierwsza warstwa jest gotowa, przykrywamy ją drugim blatem. Smarujemy go dżemem malinowym, a potem bitą śmietaną. Kładziemy trzecią warstwę. Teraz bitą śmietaną smarujemy górę trzeciego blatu i całe boki tortu. Równomiernie rozkładamy krem nożem bez ząbków lub łopatką.

Jeśli chcecie ułatwić sobie pracę, możecie skorzystać z obrotowego blatu – dzięki niemu cała robota idzie naprawdę szybko. Na koniec zdobimy- tak jak poniesie nas fantazja! My użyliśmy kolorowych chrupek i czekoladowych rurek…i voila! Wasz idealny tort jest gotowy.

Kuchnia Radia 90: Śmietankowo-malinowy tort urodzinowy!

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj