Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Karpatka, czyli ptysiowe ciasto z puszystym kremem

Facebook Twitter

Karpatka to efektowne ciasto, które zarówno dobrze smakuje i wygląda. Mamy sprawdzony przepis na ten klasyczny wypiek. Wychodzi za każdym razem!

Kuchnia Radia 90; karpatka

Karpatka

Pieczenie karpatki rozpoczniemy od pieczenia „Karpat”, czyli tzw. ciasta parzonego.

Ciasto parzone

Składniki:

  • szklanka wody
  • 0.5 kostki margaryny
  • szklanka mąki
  • 5 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę z margaryną, dodaj mąkę, wymieszaj i zagotuj. Do lekko przestudzonej masy dodawaj po jednym jajku, ciągle mieszając. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotuj dwie blachy, wyłóż je papierem do pieczenia lub wysmaruj margaryną. Ciasto podziel na dwie części i rozprowadź łyżką na obu blachach.
  3. Ciasto piecz w 200°C około 25-30 min.
  4. Na około 8 minut przed końcem pieczenia zamień blachy miejscami.

Kolejnym etapem jest przygotowanie kremu. Przedstawiamy Wam dwa sposoby robienia kremu, składniki są dokładnie te same, ale w smaku jest wyczuwalna różnica.

Krem budyniowy

Składniki:

  • 0.5 l mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 cukrów wanilinowych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • wódka do smaku

Przygotowanie:

  • Przygotuj budyń. Mleko podziel na pół. Jedną część wlej do garnka i zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą część wlej do kubka, wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, i dobrze wymieszaj. Do gotującego się mleka wlej mieszankę mleka z mąkami i szybko mieszaj, żeby nie powstały grudki. Ostudzić.

*Pierwsza wersja kremu jest w smaku bardziej budyniowa i robi się ją z jeszcze ciepłym budyniem. Druga wersja jest w smaku bardziej maślana i robi się ją z całkiem wystudzonym budyniem.

  • Masło należy utrzeć mikserem na jednolitą masę. Następne dodawaj po łyżce masy budyniowej ciągle mieszając.

*Jeśli robisz krem z ciepłego budyniu i krem się zważy, zwiększ obroty miksera, krem da się uratować.

  • Na koniec do smaku można dodać wódkę, dajemy ją według uznania.
  • Krem wykładamy na jedną część ciasta i przykrywamy drugą częścią. Na koniec karpatkę posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj