Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Delikatny, królewski sernik na ciemnym spodzie

Facebook Twitter

Kuchnia Radia 90 tym razem "na słodko". Do niedzielnej kawy polecamy wam przepis na królewski sernik na ciemnym spodzie. Ciasto piecze się bardzo łatwo i za każdym razem wychodzi idealnie. A jakie jest smaczne!

Kuchnia Radia 90

Kuchnia Radia 90 – zapraszamy na deser

Kuchnia Radia 90 dziś serwuje słodki deser – zawsze smaczny, zawsze wychodzący sernik, który musi zagościć na waszych stołach. Ciasto na ciemnym spodzie przygotowuje się szybko i łatwo, a sernik będzie idealny do podania gościom w czasie domowych uroczystości.

Składniki:

KAKAOWE CIASTO KRUCHE
2 szklanki (320 g) mąki pszennej
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
200 g masła (twardego)
3 żółtka lub 2 jajka

MASA SEROWA
1 kg zmielonego twarogu
200 g masła (miękkiego)
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
1 opakowanie budyniu śmietankowego

Przygotowanie ciasta:

Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, kakao i cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Można to robić palcami, mieszadłem miksera, lub siekać nożem na stolnicy.  Dodać jajka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto.  Uformować kulę, podzielić na 2 części.

Obie części ciasta włożyć do lodówki lub zamrażalki na kilkanaście minut. Jedną z kulek (jedna może być odrobinę większa) trzemy tarką do warzyw na blaszkę.

Ciasto wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem.

Kuchnia Radia 90: Przygotowanie masy serowej

Mielimy ser. Ciasto wychodzi zdecydowanie lepsze jeśli sami zmielimy ser w domu, nawet dwukrotnie, niż kupimy już gotowy, zmielony ser.

W osobnej misce miękkie masło ubijać z cukrem i cukrem wanilinowym przez około 5 minut aż będzie białe i puszyste. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Potem dodawać zmielony twaróg po łyżce. Na koniec zmiksować z budyniem.

Białka ubić w oddzielnej misce na sztywną pianę, dodać do masy serowej i wymieszać lub zmiksować na małych obrotach miksera. Masę serową wyłożyć na przygotowany wcześniej spód.

Na wierzch zetrzeć odłożoną część ciasta (startą na tarce o dużych oczkach). Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.

Smacznego!

Czytaj także:

 

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj