Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Kuchnia Radia 90: Delikatny, królewski sernik na ciemnym spodzie

Kuchnia Radia 90 tym razem "na słodko". Do niedzielnej kawy polecamy wam przepis na królewski sernik na ciemnym spodzie. Ciasto piecze się bardzo łatwo i za każdym razem wychodzi idealnie. A jakie jest smaczne!

Kuchnia Radia 90

Szacowany czas czytania: 01:58

Kuchnia Radia 90 – zapraszamy na deser

Kuchnia Radia 90 dziś serwuje słodki deser – zawsze smaczny, zawsze wychodzący sernik, który musi zagościć na waszych stołach. Ciasto na ciemnym spodzie przygotowuje się szybko i łatwo, a sernik będzie idealny do podania gościom w czasie domowych uroczystości.

Składniki:

KAKAOWE CIASTO KRUCHE
2 szklanki (320 g) mąki pszennej
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
200 g masła (twardego)
3 żółtka lub 2 jajka

MASA SEROWA
1 kg zmielonego twarogu
200 g masła (miękkiego)
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
1 opakowanie budyniu śmietankowego

Przygotowanie ciasta:

Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, kakao i cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Można to robić palcami, mieszadłem miksera, lub siekać nożem na stolnicy.  Dodać jajka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto.  Uformować kulę, podzielić na 2 części.

Obie części ciasta włożyć do lodówki lub zamrażalki na kilkanaście minut. Jedną z kulek (jedna może być odrobinę większa) trzemy tarką do warzyw na blaszkę.

Ciasto wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem.

Kuchnia Radia 90: Przygotowanie masy serowej

Mielimy ser. Ciasto wychodzi zdecydowanie lepsze jeśli sami zmielimy ser w domu, nawet dwukrotnie, niż kupimy już gotowy, zmielony ser.

W osobnej misce miękkie masło ubijać z cukrem i cukrem wanilinowym przez około 5 minut aż będzie białe i puszyste. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Potem dodawać zmielony twaróg po łyżce. Na koniec zmiksować z budyniem.

Białka ubić w oddzielnej misce na sztywną pianę, dodać do masy serowej i wymieszać lub zmiksować na małych obrotach miksera. Masę serową wyłożyć na przygotowany wcześniej spód.

Na wierzch zetrzeć odłożoną część ciasta (startą na tarce o dużych oczkach). Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.

Smacznego!

Czytaj także:

 

REKLAMA