Kuchnia Radia 90: Paprykarz domowej roboty. Świetnie smakuje ze świeżym chlebem
Pamiętacie smak paprykarza z puszki? To co możemy zrobić sami w domu jest o niebo lepsze. Wędzona ryba z ryżem i pomidorami, świetnie smakuje na pajdzie świeżego chleba. Polecamy, spróbujcie!
Potrzebujemy:
Ok. 250 g wędzonej ryby, może być makrela lub pstrąg. Do tego 100 g białego ryżu, 1 marchewka, 1 pietruszka i 1 cebula. Potrzebujemy jeszcze koncentrat pomidorowy, olej oraz przyprawy: sól, pieprz, papryka w proszku oraz 1/2 szklanki bulionu.
Rybę należy obrać z ości a ryż ugotować. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, zeszklić, a potem dodać do tego starte na tarce warzywa. Smażyć przez około 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Dodać bulion i gotować około 10 minut. Teraz dodajemy rybę, ryż. Mieszając podgrzewać przez ok. 4 minuty, pod koniec dodając koncentrat pomidorowy.
Smacznego!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Pomidorki w słodkim sosie z miodem z dodatkiem estragonu
- Kuchnia Radia 90: Kolejna pasta do pieczywa. Warta spróbowania
- Kuchnia Radia 90: Sakiewki i rogaliki. Słone przekąski z ciasta francuskiego