Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Szybkie, pyszne ziemniaczki z piekarnika

Facebook Twitter

Super chrupiące ziemniaczki. Mogą być alternatywą dla maluchów kochających frytki, choć dorośli też po nie sięgają z chęcią. Jako dodatek np. do gyrosa czy kurczaka z rożna.

Potrzebujemy:

Około kilograma ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę. Gotujemy je w osolonej wodzie około 5 minut. Odcedzić i odparować.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni (góra- dół). Podgotowane ziemniaki przekładamy na blaszkę tej wielkości, by można je rozłożyć w jednej warstwie. Posypujemy rozmarynem, oregano, polewamy oliwą lub olejem, w zależności co wolicie używać w Waszej kuchni. Mieszamy wszystko rękę, teraz dodajemy parmezan lub grand padano czyli twardy ser do spaghetti. Potrzebujemy sera około 1/2 szklanki startego na drobnej tarce. Znów wszystko delikatnie mieszamy.

Pieczemy około 45 minut, od czasu do czasu trzeba je przemieszać. Nie zrażajcie się, jeśli na początku ziemniaczki się sklejają, im dłużej je pieczecie tym lepszy efekt. Na koniec można włączyć termoobieg, wówczas fajniej się przypieką.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj