Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Kurczak w sosie miodowo-musztardowym

Facebook Twitter

Dziś do kuchni Radia 90 wkracza musztarda w towarzystwie kurczaka. To danie, które przygotujesz na jednej patelni w dosłownie 15 minut. Dzięki musztardzie z dodatkiem miodu i śmietany, sos jest jedocześnie ostry, słony oraz słodki. Musisz koniecznie tego spróbować.

Poznaj musztardę

Musztarda to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Wiele krajów oraz kultur, posiada jej różnorakie i unikalne warianty, które kojarzą się z danym miejscem. Musztarda jest także jednym z najzdrowszych sosów podawanych na zimno. Urozmaica smak wielu dań, a do tego posiada prozdrowotne właściwości. W starożytnym Rzymie leczono nią reumatyzm i schorzenia układu pokarmowego. W jaki sposób możemy wykorzystać musztardę w codziennej diecie? Kuchnia Radia 90 poleca prosty przepis na kurczaka!

fot.pixabay.com

Potrzebujemy:

Filet z kurczaka, cebula, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, śmietana 30%, musztarda, miód, kurkuma, sól, pieprz, mąka.

Jak przygotować danie?

Pokrój filety z kurczaka, dopraw je solą, pieprzem i obsyp lekko mąką. Tak przygotowane mięso podsmaż na oliwie na patelni.

Przygotowane kawałki kurczaka zdejmij z patelni

Zdejmij przygotowanego kurczaka z patelni i wrzuć na nią kawałek masła, podsmaż na nim cebulę, zeszklij ją i odrzuć posiekany czosnek. Zdejmij patelnię z ognia, dolej troszkę gorącej wody, łyżkę miodu, czubatą łyżkę musztardy dijon, dolej małą śmietanę 30% i dopraw solą i kurkumą, która nada kolor potrawie. Całość zagotuj, do sosu dodaj kurczaka i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Dla smaku możesz dorzucić posiekaną natkę pietruszki.

Całość podawaj z ryżem, ziemniakami bądź makaronem.

Smacznego.

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj