Kuchnia Radia 90: Kiełbaski, ziemniaczki, pomidory… Coś na obiad!
Ćwiartki ziemniaków z kawałkami kiełbasek w sosie z pomidorów z posmakiem papryki. To szybkie i dobre danie, dla fanów kuchni węgierskiej. Polecamy w Kuchni Radia 90.
Potrzebujemy:
50 g wędzonego boczku, 3 cebule, czerwona papryka, 200 g pomidorów, łyżka mielonej słodkiej papryki, kilogram małych ziemniaków, kilka kiełbasek frakfurterek.
Na patelni rumienimy boczek i cebulę, dodajemy pokrojoną w paski paprykę i połowę pomidorów. Doprawiamy papryką słodką.
Chwilę podsmażymy i zalewamy szklanką wody. Należy zagotować i potem gotować przez około 10 minut. Teraz dodajemy ziemniaki pokrojone w ćwiartki oraz kiełbaski pokrojone w mniejsze kawałki.
Teraz dodajemy sól, pieprz i gotujemy przez kolejne 15 minut. Następnie należy dodać resztę pomidorów i gotować do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Smacznego!
Czytaj także: