Kuchnia Radia 90: Upiecz z nami domowe bułeczki pszenne
Choć znacznie łatwiej jest kupić pieczywo w piekarni, to jednak takie domowe wypieki nie mają sobie równych. Dlatego dziś przepis na domowe bułeczki pszenne, które znikną z talerza w mgnieniu oka!

Domowe bułeczki pszenne
Nic tak nie pachnie, jak świeże bułki na śniadanie. Do tego chrupiąca skórka, która aż kruszy się podczas krojenia…
Chyba nie trzeba Was dalej przekonywać do tego, żeby wykorzystać nasz przepis w swojej kuchni :)
Domowe bułeczki pszenne – Składniki
100g ziaren pszenicy, 400g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli, 220ml ciepłej wody, 40g drożdży, 40g oleju, 1 szczypta cukru, 1 jajko do posmarowania bułek, ulubione nasiona do posypania bułek (np. słonecznik, dynia, siemię lniane). Przydadzą się także blacha, papier do pieczenia, pędzelek i malakser.
Przygotowanie
Do malaksera wsyp ziarna pszenicy i dokładnie zmiel (jeżeli nie masz ziaren, możesz pominąć ten krok, zamiast tego dodaj 100g mąki więcej). Dodaj mąkę, sól, wodę, olej drożdże i cukier. Wyrób ciasto. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
Z przygotowanego ciasta uformuj 8 bułek, ułóż je na blaszce. Wierzch bułek posmaruj roztrzepanym jajkiem, teraz możesz posypać je ulubionymi ziarnami. Piecz około 30 minut. Po wystudzeniu bułeczki można pokroić i podawać z ulubionymi składnikami.
Smacznego.
W Kuchni Radia 90 mieliśmy już przepisy na pasztety czy smalczyki, które idealnie sprawdzą się w towarzystwie domowych bułek: