Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Wielkanocne śniadanie. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

Facebook Twitter

Śniadanie Wielkanocne to uroczysty posiłek. Co podaje się na tradycyjne śniadanie świąteczne? Co powinno się znaleźć na stole? Podpowiadamy, jak przygotować pyszne śniadanie wielkanocne dla swoich bliskich.

fot. Pixabay

Święconka

Najważniejsza na wielkanocnym stole jest święconka, czyli produkty, które dzień wcześniej zanieśliśmy do kościoła. Tradycja mówi, że wszystkie poświęcone pokarmy powinny zostać zjedzone.

Jajka

Podczas śniadania dzielimy się święconym jajkiem. Jest wiele sposobów na przygotowanie jajek – jajka na miękko, jajka na tward0, z majonezem, w sosie chrzanowym, z sosem tatarskim. Jajka faszerowane na zimno i na ciepło, opiekane w skorupkach.

Wielkanocne mięsa

Na śniadaniu nie może zabraknąć mięsa i mięsnych przetworów. Na Wielkanoc podajemy wędliny, galaretki mięsne, białą kiełbasę, pasztety i wędzonki. Do mięs warto podać chrzan.

fot. Pixabay

Przystawki i sałatki

Na Wielkanoc na stole znajdziemy też się śledzie, mogą być podane na różne sposoby, twaróg i sałatki jarzynowe z majonezem.

Wielkanocny żurek

W wielu domach na śniadanie je się żurek, najczęściej podawany z jajkiem, białą kiełbasą i boczkiem.

SKŁADNIKI:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • ok. 500g białej kiełbasy
  • 200g wędzonego boczku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczka soli
  • 1,5 litra wody
  • 500ml zakwasu na żurek
  • suszony majeranek – ok. 1 łyżki
  • ok. 50ml słodkiej śmietany 30 %
  • jajka

JAK PRZYGOTOWAĆ?

  • Warzywa obrać i umyć, włożyć do garnka, dodać kiełbasę, boczek, przyprawy i wodę. Gotować około 30 min.
  • Ugotuj 8 jajek na twardo.
  • Wyciągnij wszystko z garnka. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i odstaw na bok.
  • Do wywaru dodaj zakwas i majeranek, gotuj 10 minut. Wlej śmietanę, dodaj kiełbasę i boczek. Dopraw do smaku solą, pieprzem.
  • Jako pokrój na pół lub na ćwiartki.

SMACZNEGO!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj