Kuchnia Radia 90: Wrześniowe ciasteczka z jabłkiem i krówką. Wypróbuj ten przepis
To są ciasteczka maślane, którym charakteru dodają kawałki jabłka i pokrojone na kawałeczki krówki. Jak nie zapomnisz wystawić masła z lodówki, to zrobią się naprawdę szybko. Fajna alternatywa do zwykłego ciasta na niedzielę.... W poniedziałek można włożyć juniorom do szkolnych śniadaniówek.

Potrzebujemy:
Pół kostki masła (100 g) należy wyjąć z lodówki, pokroić w kostkę i zostawić, by zrobiło się miękkie. Nieduże jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę, w kosteczkę pokroić też 6 krówek.
Gdy masło będzie już miękkie, ubijamy je przez 5 minut z cukrem pudrem (1/2 szklanki), dodajemy jedno jajko i ubijamy przez kolejne 3 minuty. Potrzebujemy teraz mąkę (1 i 1/3 szklanki), 1/2 łyżeczki sody i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Sypkie składniki dodajemy do ubitej masy i łączymy, mieszając warzechą. Do masy dodajemy kawałki jabłka i krówek, mieszamy.
Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni, wstawiamy do niego blachę wyłożoną papierem do pieczenia a na niej spłaszczone kulki ciasta, wielkości dużego orzecha włoskiego. One urosną więc muszą mieć miejsce.
Piec przez ok. 14 minut na złotawy kolor.
Smacznego!
Czytaj także: