Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Ciasteczka z PRL-u. Klasyczne orzeszki z kremem

Facebook Twitter

Często pojawiają się na weselnych czy komunijnych stołach. To kruche pieczone ciasteczka w kształcie orzeszków z nadzieniem orzechowym. Można je piec w specjalnych maszynkach elektrycznych, patelniach czy foremkach. Sprawdzą się idealnie jako przekąska do kawy!

Ciasto

Do przygotowania ciasta potrzebujemy 400 gram mąki pszennej, 100 gram ziemniaczanej, 2 jajka, 100 gram pudru, cukier wanilinowy, 250 gram masła zimnego i pokrojonego na kawałki, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Jeżeli chcemy przygotować ciemne orzeszki, wystarczy dodać 1 łyżkę ciemnego kakao w proszku.

Całość wrzucamy do malaksera i miksujemy do otrzymania zwartej kuli ciasta, bądź wyrabiamy je ręcznie (wrzucamy do naczynia pokrojone masło, dosypujemy mąkę i  siekamy nożem do momentu otrzymania kruszonki. Dodajemy resztę składników i całość zagniatamy). Gotową kulę ciasta zawijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki , formujemy z niego małe kuleczki, wrzucamy je do rozgrzanej maszynki i pieczemy do uzyskania rumianego koloru (2-3 minuty). Wyjmujemy i studzimy.

Krem orzechowy

Do przygotowania kremu będziemy potrzebować: szklankę mleka, pół szklanki cukru, 3 żółtka, szczypta soli, 3 łyżki mąki pszennej, 220 gram masła (temp.pokojowa), 2 łyżeczki likieru orzechowego, rumu bądź ekstraktu z wanilii, pół szklanki zmielonych orzechów włoskich.

Przygotowujemy masę budyniową, mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy z połową cukru. W osobnym naczyniu umieszczamy żółtka, sól, resztę cukru, wanilię i ucieramy mikserem. Dodajemy mąkę i ucieramy dalej. 1/3 zagotowanego mleka przelewamy do masy z żółtek, miksujemy. Gotową mieszankę przelewamy do reszty mleka, która została w garnku i gotujemy jak budyń, non-stop mieszając. Kiedy całość się zagotuje, podgrzewamy ją jeszcze minutę. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy garnek folią, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Następnie ucieramy masło mikserem, do otrzymania puszystej masy, dodajemy wystudzony budyń, ucieramy do połączenia. Na koniec dorzucamy orzechy i miksujemy do połączenia się wszystkich składników.

Wykonanie

Orzeszki nadziewamy masą i łączymy w pary. Ciasteczka schładzamy w lodówce, przed podaniem możemy je oprószyć pudrem.

Smacznego.

Masz niezawodny przepis na jakieś danie? Wyślij nam swoją propozycję!

Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj