Kuchnia Radia 90: Piegusek. Sprawdzony przepis na babkę na święta
Drożdżowa? A może ucierana? Nasza czytelniczka z Ochab przysłała nam przepis na babkę, która tradycyjnie musi znaleźć się na wielkanocnym stole w jej rodzinie. Nazwała ją piegusek. Dlaczego? "To ziarenka maku powodują, że wygląda jakby miała piegi"- pisze Kasia do Radia 90.
Co jest potrzebne do wykonania ciasta?
300 g mąki pszennej tortowej
1 szklanka suchego maku
250 g drobnego cukru do wypieków
4 jajka
250 g masła
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt lub aromat do ciasta (waniliowy lub migdałowy)
Zaczynamy od suchych produktów
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, aromat – wszystko delikatnie wymieszać szpatułką.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Formę o średnicy 22 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Przelać do niej ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka (pierwsze 20 minut warto piec w niższej temperaturze piekarnika – 160ºC). Wyjąć, wystudzić.
Dowolnie udekorować, u mnie jest to biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej razem z 2 łyżkami masła
– pisze Katarzyna.
Wygląda pięknie, smakuje zapewne równie dobrze. Wypróbujecie ten przepis?
Posyłajcie też swoje, sprawdzone! Dodajcie do przepisu zdjęcia Waszych kulinarnych przepisów. #kuchniaradia90 czeka!
Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!