Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Piegusek. Sprawdzony przepis na babkę na święta

Facebook Twitter

Drożdżowa? A może ucierana? Nasza czytelniczka z Ochab przysłała nam przepis na babkę, która tradycyjnie musi znaleźć się na wielkanocnym stole w jej rodzinie. Nazwała ją piegusek. Dlaczego? "To ziarenka maku powodują, że wygląda jakby miała piegi"- pisze Kasia do Radia 90.

Co jest potrzebne do wykonania ciasta?

300 g mąki pszennej tortowej
1 szklanka suchego maku
250 g drobnego cukru do wypieków
4 jajka
250 g masła
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt lub aromat do ciasta (waniliowy lub migdałowy)

Zaczynamy od suchych produktów

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.

Masło utrzeć z żółtkami i cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, aromat – wszystko delikatnie wymieszać szpatułką.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Formę o średnicy 22 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Przelać do niej ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka (pierwsze 20 minut warto piec w niższej temperaturze piekarnika – 160ºC). Wyjąć, wystudzić.

Dowolnie udekorować, u mnie jest to biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej razem z 2 łyżkami masła

– pisze Katarzyna.

Wygląda pięknie, smakuje zapewne równie dobrze. Wypróbujecie ten przepis?

Posyłajcie też swoje, sprawdzone! Dodajcie do przepisu zdjęcia Waszych kulinarnych przepisów. #kuchniaradia90 czeka!

Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj