Szpitalne jedzenie może być pyszne. Wiemy, gdzie takie serwują!
Krem z pomidorów na drugie śniadanie. Na obiad kluski śląskie i rolada, a do tego koktajl owocowo-warzywny. Tak karmią mamy w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym numer 2 w Jastrzębiu.
Także te przyszłe, które oczekują narodzin dziecka na oddziale. To pilotażowy program „Dieta Mamy”. Przyszłe mamy i te, które urodziły, otrzymują zwiększone ilościowo posiłki, lepszej jakości, dostosowane do trymestru ciąży i okresu laktacyjnego. Mają też okazję do konsultacji z dietetykiem. Celem programu jest podniesienie jakości żywienia kobiet przebywających w szpitalu, zwiększenie ich satysfakcji. Ale też wyrobienie dobrych nawyków żywieniowych na przyszłość.
Jak donoszą nam pacjentki: posiłki są smaczne, bo gotowane na miejscu. To ważne szczególnie teraz, kiedy w czasie pandemii wstrzymane są odwiedziny i kiedy nikt z bliskich nie może przynieść posiłków przygotowanych w domu kobietom po porodzie i tym oczekującym na narodziny dziecka. „Karmią nas wzorowo” – ocenia jedna z mam, która w ostatnich dniach urodziła córkę w jastrzębskim szpitalu.
Zobacz też: