Zawód kucharza i kelnera przeżywa renesans. Młodzi ludzie coraz częściej chcą gotować i robią to coraz lepiej
Szkoły gastronomiczne przeżywają prawdziwe oblężenie, bo zapotrzebowanie na dobrych kucharzy w Polsce i zagranicą jest ogromne.
Przyszłych mistrzów kuchni mogliśmy podziwiać w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach, gdzie odbyły się II Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne Młodych Kucharzy i Kelnerów:
Zmagania uczniów obserwowali przedstawiciele Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, Krakowskiej Szkoły Restauratorów i Rafał Adamek – Mistrz Polski baristów. Zawód kucharza czy kelnera to pewna przyszłość – podkreśla Piotr Borecki organizator mistrzostw:
Mistrzostwom Gastronomicznym Młodych Kucharzy i Kelnerów towarzyszył Piknik Militarny. W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach, od tego roku działa klasa o profilu technik logistyk ze specjalnością wojskową pod patronatem Wojskowej Komendy Uzupełnień w Rybniku:
– mówił dyrektor placówki Jacek Stebel. Na koniec przepis na grochówkę wojskową autorstwa Damiana Kufla:
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach odwiedził Arkadiusz Żabka.