Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Zawód kucharza i kelnera przeżywa renesans. Młodzi ludzie coraz częściej chcą gotować i robią to coraz lepiej

Facebook Twitter

Szkoły gastronomiczne przeżywają prawdziwe oblężenie, bo zapotrzebowanie na dobrych kucharzy w Polsce i zagranicą jest ogromne.

Przyszłych mistrzów kuchni mogliśmy podziwiać w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach, gdzie odbyły się II Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne Młodych Kucharzy i Kelnerów:

Zmagania uczniów obserwowali przedstawiciele Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, Krakowskiej Szkoły Restauratorów i Rafał Adamek – Mistrz Polski baristów. Zawód kucharza czy kelnera to pewna przyszłość – podkreśla Piotr Borecki organizator mistrzostw:

Mistrzostwom Gastronomicznym Młodych Kucharzy i Kelnerów towarzyszył Piknik Militarny. W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach, od tego roku działa klasa o profilu technik logistyk ze specjalnością wojskową pod patronatem Wojskowej Komendy Uzupełnień w Rybniku:

– mówił dyrektor placówki Jacek Stebel. Na koniec przepis na grochówkę wojskową autorstwa Damiana Kufla:

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach odwiedził Arkadiusz Żabka.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 7 maja 2024