Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

 

Zdrowe produkty, które powinny znaleźć się w twojej diecie

Facebook Twitter

Najzdrowsze pokarmy na świecie to min. brokuły, imbir czy czosnek. W czym tkwi ich moc?

Imbir

Uprawiany w południowej Azji, Australii, Afryce a nawet na Karaibach. To składnik, który króluje w kuchniach z całego świata. Jego najbardziej popularna odmiana to imbir lekarski. Możemy kupić go w proszku oraz w postaci bulwiastych kłączy, które mają cytrusowy aromat oraz osty smak.

Ma właściwości rozgrzewające, jest idealny w przypadku przeziębień – mobilizuje nasz układ odpornościowy. Dodatkowo pobudza krążenie, obniża cholesterol i zwiększa produkcję testosteronu.

Kasza jaglana

fot. pixabay/ coopmart

Warto wiedzieć, że kasza jaglana należy do tej najzdrowszej. Jest lekkostrawna i ma właściwości zasadotwórcze. Idealna dla osób z zakwaszonym organizmem. Jaglanka jest bogata w witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, kwas foliowy, lecytynę i krzemionkę). Pozytywnie wpływa na nasze stawy, włosy o paznokcie. Mogą ją spożywać osoby cierpiące na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu.

Jajka

Nie ma znaczenia czy wybierzemy te kurze, gęsie a może przepiórcze – wszystkie posiadają wiele minerałów, witamin i są źródłem białka. To ceniony produkt przez kulturystów. Poza pomocą w budowie mięśni, jajka także wzmacniają wzrok i mają dobry wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu – to wszystko dzięki lecytynie. Natomiast witamina B12, wpływa na metabolizm tłuszczu oraz cukru. Jajko obniża także cholesterol dzięki kwasom omega 3. Ostrożność z konsumowaniem jaj powinny zachować osoby mające problemy z układem krążenia.

Spirulina

fot. Nouchkac / pixabay

Inaczej zwana cyjanobakterią. Sprzedawana w postaci tabletek, proszku lub płatków. Stosowana jako pokarm dla ryb czy drobiu. Od niedawna spożywana także przez ludzi. W jej skład wchodzi 60% białka, komplet aminokwasów egzogennych, witaminy oraz minerały – selen, wapń, chrom, miedź, magnez, mangan, cynk, żelazo, potas, kwasy linolenowe. Na co działa spirulina? Ma pozytywny wpływ na wiele funkcji organizmu i wzmacnia witalność.

Łosoś

fot. Shutterbug75/ pixabay

Ryba obfitująca w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy – D, E, B12, B6, minerały – selen, fosfor, magnez, potas oraz jod, białko. Ma działanie przeciwzapalne, pomaga w leczeniu deprasji a nawet chroni przed chorobami serca.

Czosnek

Króluje w polskiej kuchni od wieków. Przybył do Polski z Chin. Rodzimy czosnek ma fioletowe zabarwienia na skórce i soczyste ząbki. Zawiera dwusiarczek dwualilu, który po spożyciu przekształca się w alicynę. Skutecznie walczy z naszymi bakteriami i stanami zapalnymi. Ma działanie przeciwgrzybiczne, zmniejsza poziom złego cholesterolu i ma korzystny wpływ na serce.

Kurkuma

fot. stevepb / pixabay

Złocista przyprawa, za której barwę odpowiada kurkumina, która ma działanie antyseptyczne, przeciwutleniające oraz antyrakowe. Oczyszcza wątrobę, spowalnia rozwój Alzheimera. Kurkumina blokuje enzymy odpowiadające za rozwój niektórych rodzajów nowotworów i jest stosowana do leczenia infekcji czy stanów zapalnych.

Quinoa, komosa ryżowa

fot. evita-ochel / pixabay

Nazywana świętym zbożem Inków, klasyfikowana przez botaników jako pseudo zboże. Mimo iż nie jest trawą wytwarza ziarna, które bogate są w skrobię. Komosa zawiera białka złożone, jest bogata w źródło wapnia, fosforu i żelaza. Nie zawiera glutenu, mogą ją spożywać chorzy na celiakię.

Brokuły

Fot. pixabay / ImageParty

Roślina z rodziny kapustowatych, bogata w antyoksydanty, witaminy K (odpowiadającej za krzepliwość krwi), oraz kemferol (osłabia działanie alergenów na organizm).

Siemię lniane

fot. alexdante / pixabayWarto go spożywać w postaci oleju lnianego, który jest źródłem przyswajalnych kwasów omega-3. Wodne wyciągi z lnu działają osłaniająco na żołądek i zalecane są osobom cierpiącym na nadkwasotę oraz chorobę wrzodową.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj