Zdrowe produkty, które powinny znaleźć się w twojej diecie
Najzdrowsze pokarmy na świecie to min. brokuły, imbir czy czosnek. W czym tkwi ich moc?
Imbir
Uprawiany w południowej Azji, Australii, Afryce a nawet na Karaibach. To składnik, który króluje w kuchniach z całego świata. Jego najbardziej popularna odmiana to imbir lekarski. Możemy kupić go w proszku oraz w postaci bulwiastych kłączy, które mają cytrusowy aromat oraz osty smak.
Ma właściwości rozgrzewające, jest idealny w przypadku przeziębień – mobilizuje nasz układ odpornościowy. Dodatkowo pobudza krążenie, obniża cholesterol i zwiększa produkcję testosteronu.
Kasza jaglana
Warto wiedzieć, że kasza jaglana należy do tej najzdrowszej. Jest lekkostrawna i ma właściwości zasadotwórcze. Idealna dla osób z zakwaszonym organizmem. Jaglanka jest bogata w witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, kwas foliowy, lecytynę i krzemionkę). Pozytywnie wpływa na nasze stawy, włosy o paznokcie. Mogą ją spożywać osoby cierpiące na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu.
Jajka
Nie ma znaczenia czy wybierzemy te kurze, gęsie a może przepiórcze – wszystkie posiadają wiele minerałów, witamin i są źródłem białka. To ceniony produkt przez kulturystów. Poza pomocą w budowie mięśni, jajka także wzmacniają wzrok i mają dobry wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu – to wszystko dzięki lecytynie. Natomiast witamina B12, wpływa na metabolizm tłuszczu oraz cukru. Jajko obniża także cholesterol dzięki kwasom omega 3. Ostrożność z konsumowaniem jaj powinny zachować osoby mające problemy z układem krążenia.
Spirulina
Inaczej zwana cyjanobakterią. Sprzedawana w postaci tabletek, proszku lub płatków. Stosowana jako pokarm dla ryb czy drobiu. Od niedawna spożywana także przez ludzi. W jej skład wchodzi 60% białka, komplet aminokwasów egzogennych, witaminy oraz minerały – selen, wapń, chrom, miedź, magnez, mangan, cynk, żelazo, potas, kwasy linolenowe. Na co działa spirulina? Ma pozytywny wpływ na wiele funkcji organizmu i wzmacnia witalność.
Łosoś
Ryba obfitująca w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy – D, E, B12, B6, minerały – selen, fosfor, magnez, potas oraz jod, białko. Ma działanie przeciwzapalne, pomaga w leczeniu deprasji a nawet chroni przed chorobami serca.
Czosnek
Króluje w polskiej kuchni od wieków. Przybył do Polski z Chin. Rodzimy czosnek ma fioletowe zabarwienia na skórce i soczyste ząbki. Zawiera dwusiarczek dwualilu, który po spożyciu przekształca się w alicynę. Skutecznie walczy z naszymi bakteriami i stanami zapalnymi. Ma działanie przeciwgrzybiczne, zmniejsza poziom złego cholesterolu i ma korzystny wpływ na serce.
Kurkuma
Złocista przyprawa, za której barwę odpowiada kurkumina, która ma działanie antyseptyczne, przeciwutleniające oraz antyrakowe. Oczyszcza wątrobę, spowalnia rozwój Alzheimera. Kurkumina blokuje enzymy odpowiadające za rozwój niektórych rodzajów nowotworów i jest stosowana do leczenia infekcji czy stanów zapalnych.
Quinoa, komosa ryżowa
Nazywana świętym zbożem Inków, klasyfikowana przez botaników jako pseudo zboże. Mimo iż nie jest trawą wytwarza ziarna, które bogate są w skrobię. Komosa zawiera białka złożone, jest bogata w źródło wapnia, fosforu i żelaza. Nie zawiera glutenu, mogą ją spożywać chorzy na celiakię.
Brokuły
Roślina z rodziny kapustowatych, bogata w antyoksydanty, witaminy K (odpowiadającej za krzepliwość krwi), oraz kemferol (osłabia działanie alergenów na organizm).
Siemię lniane
fot. alexdante / pixabayWarto go spożywać w postaci oleju lnianego, który jest źródłem przyswajalnych kwasów omega-3. Wodne wyciągi z lnu działają osłaniająco na żołądek i zalecane są osobom cierpiącym na nadkwasotę oraz chorobę wrzodową.