StartWiadomości

„Zima w mieście” dla wychowanków szkoły specjalnej w Wodzisławiu

Na dobry początek ustalone zostały zasady obowiązujące na zajęciach. Temat, którym zajmują się w czasie ferii uczniowie brzmi: „Od ziarenka do bochenka”.

Najpierw było wielozmysłowe poznawanie różnego rodzaju ziarna, czyli dotykanie ziaren żyta, pszenicy, jęczmienia, pszenżyta, kukurydzy. Potem dzieci i młodzież poznawała ich wygląd, kształt i kolor, a także porównywała ziarna ze sobą, przesypywała je do różnego rodzaju pojemników. Wyklejono ziarnami kontur chleba, rogala i bułki.

Największą radość uczestnikom sprawiły zajęcia kulinarne, podczas których przygotowali wodzionkę – „najlepszą z wszystkich śląskich zup” – jej smak zachwycił najbardziej wybrednych. Pokazano też film o wypieku chleba.

Jak piszą do naszej redakcji prowadzący zajęcia nauczyciele: „Uśmiechnięte buzie wszystkich uczestników, tych małych i tych dużych, dają powód do myślenia, że będzie to bardzo udany i ciekawy tydzień:)))”.

 

Zostaw komentarz