Justyna lepi pierogi! Zobacz przepis słuchaczki Radia 90!
''Jak na dzień pierogów przystało'' - napisała do nas Justyna i przysłała zdjęcie równo ulepionych pierogów. Poprosiliśmy naszą słuchaczkę o przepis. Oto i on.
Ciasto:
420g mąki, 250ml cieplej wody, 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki soli.
Farsz na ruskie:
700 g. ugotowanych i zmielonych ziemniaków, 300 g. twarogu, 2 cebule pokrojone w kosteczkę i podsmażone, sól, pieprz do smaku.
Farsz z kapustą i grzybami:
500 g. ugotowanej kapusty kiszonej, pociętej, 250 g. pieczarek, 2 cebule pokrojone w kosteczkę i podsmażone, sól, pieprz do smaku.
Farsz mięsny:
500 g. mięsa gotowanego i zmielonego, 2 cebule pokrojone w kosteczkę i podsmażone, sól, pieprz do smaku.
Farsz owocowy:
Owoce daję w kawałkach i posypuje trochę cukrem ( w zależności jakie słodkie są owoce).
Smacznego!
Pierogi są uznawane przez Polaków za potrawę narodową, serwowana jest przyjezdnym jako symbol kulinarnego kunsztu naszego narodu. Każdy kto robi pierogi samodzielnie wie jak bardzo są pracochłonne, choć ich smak wynagradza trudy. Samo klejenie pierogów jest świetną terapią: jak każde rękodzieło wymaga spokoju, pozwala ukoić nerwy i zebrać myśli!:)
Kto jeszcze pochwali się swoim przepisem? Kto przyśle zdjęcie? Polecamy! Dołączcie do kuchni Radia 90!
- Cukinia- królowa jesieni. Mamy dla Was przepisy na dżem, ciasto i zupę
- W kuchni rządzą śliwki. Mamy świetny przepis na ciasto
- Najlepszy przepis na domową kostkę rosołową
Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!