Najlepszy przepis na domową kostkę rosołową
Domowa kostka rosołowa bez spulchniaczy, wzmacniaczy smaków i konserwantów? To możliwe, wystarczy, że przyrządzisz ją w domu z własnych produktów. Podajemy Wam przepis przygotowany przez Magdalenę Sierny z poradni dietetycznej Diety i maszkiety.
Domowa kostka rosołowa (3 słoiki o pojemności 150ml)
- 2 ząbki czosnku
- 100 g suszonych pomidorów (odsączyć z oleju)
- 100 g cebuli
- 100 g marchwi
- 100 g selera naciowego
- 100 g korzenia pietruszki
- 100 g pora
- 4 gałązki świeżych ziół wg uznania
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka rozgniecionego pieprzu
- 25 g soli morskiej
- 30 ml wywaru warzywnego lub wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wszystkie warzywa umyć, obrać oraz zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kosteczkę. Świeże zioła oczyścić, umyć, rozdrobnić nożem. W garnku podsmażyć oliwę, dodać warzywa oraz przyprawy, podsmażyć. Dodać wodę i dusić na średnim ogniu około 25- 30 minut. Gotową masę zmiksować. Wyparzone słoiki napełnić masą, zamknąć i ostudzić. Przechowywać w chłodnym miejscu do kilku miesięcy. Wywar sporządzać rozpuszczając około 1-2 łyżeczki kostki w 0,5 l wrzątku.
Zobacz inne nasze przepisy z poradni Diety i maszkiety:
Dieta po świętach: Zielone smoothie na śniadanie [WIDEO]