Radio 90

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

 

Najlepszy przepis na domową kostkę rosołową

Facebook Twitter

Domowa kostka rosołowa bez spulchniaczy, wzmacniaczy smaków i konserwantów? To możliwe, wystarczy, że przyrządzisz ją w domu z własnych produktów. Podajemy Wam przepis przygotowany przez Magdalenę Sierny z poradni dietetycznej Diety i maszkiety.

Fot. couleur \ pixabay.com

Domowa kostka rosołowa (3 słoiki o pojemności 150ml)

  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g suszonych pomidorów (odsączyć z oleju)
  • 100 g cebuli
  • 100 g marchwi
  • 100 g selera naciowego
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 100 g pora
  • 4 gałązki świeżych ziół wg uznania
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka rozgniecionego pieprzu
  • 25 g soli morskiej
  • 30 ml wywaru warzywnego lub wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wszystkie warzywa umyć, obrać oraz zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kosteczkę. Świeże zioła oczyścić, umyć, rozdrobnić nożem. W garnku podsmażyć oliwę, dodać warzywa oraz przyprawy, podsmażyć. Dodać wodę i dusić na średnim ogniu około 25- 30 minut. Gotową masę zmiksować. Wyparzone słoiki napełnić masą, zamknąć i ostudzić. Przechowywać w chłodnym miejscu do kilku miesięcy. Wywar sporządzać rozpuszczając około 1-2 łyżeczki kostki w 0,5 l wrzątku.

Zobacz inne nasze przepisy z poradni Diety i maszkiety:

Dieta po świętach: Zielone smoothie na śniadanie [WIDEO]

Dieta po świętach: Krem z cukinii [WIDEO]

Dieta po świętach: Domowe pesto [WIDEO]

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj