Kuchnia Radia 90: Domowa pizza na cieście, które zawsze wychodzi
To ciasto zawsze wyrasta i zawsze wychodzi! Dziś w ramach naszego cyklu Kuchnia Radia 90 zachęcamy Was do przygotowania pysznej, domowej pizzy.

Szacowany czas czytania: 01:51
Kuchnia Radia 90: Pizza na tym cieście zawsze wychodzi!
To pyszna przekąska na kolację, chociaż można ją także serwować na obiad. My osobiście serwujemy ją najczęściej przy okazji spotkań z przyjaciółmi, czy małych uroczystości rodzinnych. Zawsze wychodzi, ciasto pięknie rośnie, a smakuje… niczym w najlepszej w mieście pizzerii.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- pół kostki drożdży
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- odrobina cukru
- szklanka ciepłej wody
Przygotowanie:
Mąkę, sól wsypujemy do miski. Na górę kruszymy pół kostki drożdży (proszę zwrócić uwagę na datę ważności drożdży). Wszystko polewamy trzema łyżkami oleju i do miski wlewamy szklankę ciepłej wody (nie wrzącej), ale mocno ciepłej. Dosypujemy łyżkę cukru. Ciasto zarabiamy, kształtujemy kulkę. Aby ciasto było naprawdę smakowite można po wyrobieniu kilkukrotnie uderzyć w nie pięścią. Miskę z ciastem okrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Zimą, gdy w domach jest chłodniej możemy ciasto postawić obok grzejącego się piekarnika czy kaloryfera.
Po około 20 minutach, gdy ciasto wyrośnie, bierzemy je na blat i wałkujemy na grubość około 0,5 – 1 cm.
Blachę (my używamy blachy z piekarnika) smarujemy olejem. Rozwałkowane ciasto nakładamy na blachę.
Kuchnia Radia 90: przygotowanie pizzy, czyli co kto ma w lodówce
Przy przygotowaniu pizzy panuje pełna dowolność i kolejność układanych składników. My robimy to tak: smarujemy ciasto przecierem pomidorowym, następnie sypiemy starty ser. Potem układamy szynkę, salami albo kawałki upieczonego wcześniej kurczaka. Następnie dodajemy przesmażone pieczarki, pokrojone papryki, papryczki chili, oliwki, cebulę. Można też dołożyć plasterki pomidora i listki świeżej bazylii albo oscypki. Dodajemy kukurydzę, wszystko pozostałe składniki. Na górę sypiemy przyprawę do pizzy albo zioła prowansalskie.
Pieczemy w nagrzanym do 200-210 stopni piekarniku przez około 17-20 minut. Czy ciasto się upiekło możemy sprawdzić podnosząc brzeg pizzy. Jeśli dół jest zarumieniony, to ciasto jest dobre.
Zalecamy przygotowywanie pizzy zaraz po przygotowaniu ciasta, te pozostawione na blaszce, ponownie wyrośnie.
SMACZNEGO!
Czytaj także: