Kuchnia Radia 90: Kotlety z grzankami. Mamy przepis na pożarskie
To jest przepis na kotlety, z wybranego mięsa, z grzankami zrobionymi z bułek. Bardzo dobre danie, można jeść tylko z sałatką, z sosem pieczarkowym, a można jako solidna porcja z ziemniakami i surówką.

Szacowany czas czytania: 00:59
Kotlety pożarskie. Potrzebujemy
1 małą bułkę moczymy w mleku, 2 pojedyncze filety z kurczaka (może być też inne mięso), 4 łyżki śmietany 30% oraz bułki na grzanki. Sól i pieprz do smaku. Olej do smażenia.
Kotlety pożarskie. Robimy grzanki
3 bułki (niezbyt świeże) kroimy na kosteczkę, drobną. Rozsypujemy na blasze i dodajemy płatki masła, rozkładamy je na górze (według uznania, ale nie należy oszczędzać). Upiec w piekarniku w temperaturze 150 stopni na złoty kolor. Ostudzić.
Kotlety pożarskie. Teraz mięso
Mięso drobno posiekać lub rozdrobnić w robocie. Dodać namoczoną bułkę (odcisnąć nadmiar mleka), wymieszać (można ręką), dodać śmietanę, teraz doprawić solą i pieprzem.
Formuje kotlety z mięsnej masy i obtaczamy w grzankach. Tak przygotowane kotlety smażymy na gorącym oleju, krótko.
Podsmażone kotlety odkładamy na blaszkę i wkładamy wszystko do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 15 minut.
Smacznego!
Czytaj także: