Kuchnia Radia 90: Tarta z ziemniaków
Tarta z ziemniaków to świetny dodatek do mięsa lub do sosu pieczarkowego. Można podać w naczynku jak zapiekankę lub wyłożyć do góry dnem. Fajnie i smacznie!

Szacowany czas czytania: 00:50
Tarta z ziemniaków. Potrzebujemy:
Obieramy ziemniaki (około kilograma) i kroimy nożem lub używamy robota kuchennego, tak by powstały płatki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni. Wkładamy pustą formę i ogrzewamy około 10 minut. W tym czasie rozpuszczamy 4 łyżki masła i dodajemy 2 łyżki oliwy, może też być tłuszcz z jakieś pieczeni.
Wyjmujemy formę i smarujemy ją pędzlem kuchennym. Teraz zaczynamy układać płatki, tak by jeden zachodził na drugi.
Każdą warstwę smarujemy tłuszczem oraz posypujemy solą i pieprzem. Gdy już mamy wszystkie warstwy, przykrywamy zapiekankę folią i dociskamy ciężką pokrywką lub innym obciążnikiem, który możemy wstawić bezpiecznie do piekarnika.
Pieczemy pod przykryciem 20 minut, po tym czasie zdejmujemy obciążenie oraz folię i pieczemy jeszcze 20 minut.
Smacznego!
Czytaj także: