Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Tarta z ziemniaków

Facebook Twitter

Tarta z ziemniaków to świetny dodatek do mięsa lub do sosu pieczarkowego. Można podać w naczynku jak zapiekankę lub wyłożyć do góry dnem. Fajnie i smacznie!

Tarta z ziemniaków. Potrzebujemy:

Obieramy ziemniaki (około kilograma) i kroimy nożem lub używamy robota kuchennego, tak by powstały płatki.

Tarta z ziemniaków

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni. Wkładamy pustą formę i ogrzewamy około 10 minut. W tym czasie rozpuszczamy 4 łyżki masła i dodajemy 2 łyżki oliwy, może też być tłuszcz z jakieś pieczeni.

Wyjmujemy formę i smarujemy ją pędzlem kuchennym. Teraz zaczynamy układać płatki, tak by jeden zachodził na drugi.

Tarta z ziemniaków

Każdą warstwę smarujemy tłuszczem oraz posypujemy solą i pieprzem. Gdy już mamy wszystkie warstwy, przykrywamy zapiekankę folią i dociskamy ciężką pokrywką lub innym obciążnikiem, który możemy wstawić bezpiecznie do piekarnika.

Tarta z ziemniaków

Pieczemy pod przykryciem 20 minut, po tym czasie zdejmujemy obciążenie oraz folię i pieczemy jeszcze 20 minut.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj