Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Letnie ciasto z owocami. Którą wersję smakową wybierzesz?

Facebook Twitter

Kuchnia Radia 90 serwuje wakacyjne słodkości. Dziś przepis na letnie ciasto z owocami. My postawiliśmy na borówki, ale do tego przepisu idealnie sprawdzą się także maliny, jeżyny czy truskawki.

Letnie ciasto z owocami

Letnie ciasto z owocami – składniki:

Do przygotowania ciasta potrzebne będą 1 1/2 szklanki mąki pszennej, 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki oleju, 1 łyżka octu, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka wybranych owoców (malin, jeżyn, truskawek, borówek), cukier puder do posypania ciasta.

Kuchnia Radia 90: Krzak borówek amerykańskich

Sezon na borówki w pełni, więc wybraliśmy się do ogrodu, by nazbierać potrzebne owoce.

Letnie ciasto z owocami – przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać kolejno olej, 2 łyżki wody i ocet, nie przerywając ubijania do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wsypać mąkę z proszkiem, całość delikatnie wymieszać.

Przelej ciasto do tortownicy

Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem tortownicy (można także posmarować masłem i obsypać mąką). Na wierzch równomiernie rozłożyć umyte i odsączone owoce.

Ciasto przed włożeniem do piekarnika

Piec 40-45 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem ciasto można oprószyć przez sito cukrem pudrem.

Gotowe ciasto

Letnie ciasto z owocami gotowe. Smacznego!

Zapraszamy na nasz serwis YouTube.

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 6 maja 2024