Kuchnia Radia 90: Letnie ciasto z owocami. Którą wersję smakową wybierzesz?
Kuchnia Radia 90 serwuje wakacyjne słodkości. Dziś przepis na letnie ciasto z owocami. My postawiliśmy na borówki, ale do tego przepisu idealnie sprawdzą się także maliny, jeżyny czy truskawki.
Letnie ciasto z owocami – składniki:
Do przygotowania ciasta potrzebne będą 1 1/2 szklanki mąki pszennej, 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki oleju, 1 łyżka octu, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka wybranych owoców (malin, jeżyn, truskawek, borówek), cukier puder do posypania ciasta.
Sezon na borówki w pełni, więc wybraliśmy się do ogrodu, by nazbierać potrzebne owoce.
Letnie ciasto z owocami – przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać kolejno olej, 2 łyżki wody i ocet, nie przerywając ubijania do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wsypać mąkę z proszkiem, całość delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem tortownicy (można także posmarować masłem i obsypać mąką). Na wierzch równomiernie rozłożyć umyte i odsączone owoce.
Piec 40-45 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem ciasto można oprószyć przez sito cukrem pudrem.
Letnie ciasto z owocami gotowe. Smacznego!
Zapraszamy na nasz serwis YouTube.
Czytaj także: