Kuchnia Radia 90: Ciasto czekoladowo-serowe. Spróbuj łaciatka
Lubisz ciasto czekoladowe i sernik? A może by tak połączyć te dwa smaki w jedno pyszne ciasto? Nic prostszego! Sprawdź przepis na łaciate ciasto.
Ciasto czekoladowo-serowe
Składniki
Ciasto czekoladowe:
- 350 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1.5 łyżeczki sody
- 250 ml mleka
- 125 oleju
- 140 g dżemu truskawkowego/ wiśniowego
- 2 jajka
Masa serowa:
- 500 g twarogu do sernika
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- łyżka cukru wanilinowego lub łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki proszku budyniowego
Przygotowanie:
- Do miski daj wszystkie składniki na ciasto czekoladowe i mieszaj.
- Mieszaj do wymieszania się składników.
- Do drugiej miski włóż wszystkie składniki na masę serową i wymieszaj.
- Ciasto czekoladowe przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a z masy serowej rób kleksy.
- Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika (funkcja góra – dół) nagrzanego do 180°, na 40 min. Przed wyciągnięciem sprawdź patyczkiem, czy jest suche.
SMACZNEGO!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Karpatka, czyli ptysiowe ciasto z puszystym kremem
- Kuchnia Radia 90: Makowiec – sprawdzony przepis babci
- Kuchnia Radia 90: Masz ochotę na ciepłe serowe pączki? Zrób je sam, to bardzo bardzo proste
- Kuchnia Radia 90: Kluski na parze! Przepis z książki „Moja babcia gotowała dla Gierka”