Kuchnia Radia 90: Młode ziemniaki. I wszystko jasne
Uwielbiamy młode ziemniaki. A teraz jest na nie czas. Mogą stanowić samodzielne danie, wystarczy dodać masła i posypać koperkiem. Świetnie smakują z sadzonym jajkiem, z fasolką szparagową czy po prostu z kefirem. Hej, słuchaczu Radia 90, z czym lubisz młode ziemniaki.
Młode ziemniaki: Hit obiadów latem!
Ziemniaki nie mogą stanowić jednej z 5 porcji owoców i warzyw, Światowa Organizacja Zdrowia WHO traktuje ziemniaki nie jako warzywo a źródło energii. Ale mimo to ziemniak jest królem obiadów, tak jak kotlet czy mizeria.
Ziemniaki są źródłem potasu, witaminy C oraz błonnika pokarmowego. Według różnych źródeł na całym świecie istnieje ponad 10 000 odmian ziemniaków.
Na początku lata najczęściej jemy młode ziemniaki, wyszorowane i ugotowane ze skórką w osolonej wodzie. Niektórzy przed gotowaniem skórkę zdrapują. I tak, i tak wychodzą świetnie i stanowią podstawę letniego obiadu.
Można podać z masłem i koperkiem, z ugotowaną fasolką szparagową, mogą być z kefirem czy jako dodatek do kalafiora w panierce. Zawsze super smakują!
Jak się robi młode ziemniaki w Waszych domach?
Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!
Czytaj także przepisy na inne potrawy z ziemniaków: