Kuchnia Radia 90: Młode ziemniaki zapiekane
Młode ziemniaki to super smak sam w sobie, wiele osób uważa, że potrzeba do nich tylko koperku i kefiru, to jest na lato obiad idealny. Lato coraz bliżej dlatego polecamy młode ziemniaki zapiekane. Mogą być takie, które zostały z obiadu dzień wcześniej.

Szacowany czas czytania: 00:33
Młode ziemniaki zapiekane
Potrzebujemy około kilograma mniejszych ziemniaków, myjemy je i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będą już prawie miękkie, cedzimy i wykładamy na blachę. Każdy ziemniak rozpłaszczamy praską do ziemniaków, posypujemy ziołami prowansalskimi, posypujemy solą i pieprzem. Skropić oliwą lub masłem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni i piec aż ziemniaki będą zrumienione przez ok. 20 minut. Na koniec można dodać natkę pietruszki.
Smacznego!
Czytaj także: