Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Kuchnia Radia 90: Młode ziemniaki zapiekane

Młode ziemniaki to super smak sam w sobie, wiele osób uważa, że potrzeba do nich tylko koperku i kefiru, to jest na lato obiad idealny. Lato coraz bliżej dlatego polecamy młode ziemniaki zapiekane. Mogą być takie, które zostały z obiadu dzień wcześniej.

Młode ziemniaki zapiekane

Szacowany czas czytania: 00:33

Młode ziemniaki zapiekane

Potrzebujemy około kilograma mniejszych ziemniaków, myjemy je i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będą już prawie miękkie, cedzimy i wykładamy na blachę. Każdy ziemniak rozpłaszczamy praską do ziemniaków, posypujemy ziołami prowansalskimi, posypujemy solą i pieprzem. Skropić oliwą lub masłem.

Młode ziemniaki zapiekane

Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni i piec aż ziemniaki będą zrumienione przez ok. 20 minut. Na koniec można dodać natkę pietruszki.

Smacznego!

Czytaj także: