Kuchnia Radia 90: Serniczki na spodzie z oreo z kokosową kruszonką
Serniczki - delikatne, aksamitne, na spodzie z oreo, z kawałkami brzoskwiń z puszki w środku i z kruszonką na górze: może być koksowa, może być migdałowa. Smakują obłędnie.
Serniczki na spodzie z oreo. Spód
To jest przepis na 12 muffinek. Tyle papilotek przygotowujemy w foremce. Na spód każdej wykładamy pokruszone ciastka Oreo lub inne tego typu: 180 g ciasteczek rozdrabniamy i łączymy z 50 g roztopionego masła. Mieszamy i rozkładamy na spody papilotek, można docisnąć palcem.
Odsączamy brzoskwinie z puszki i kroimy w drobną kostkę.
Serniczki na spodzie z oreo. Przygotowujemy masę serową
500 g zmielonego sera na sernik łączymy mikserem na małych obrotach z 3/4 szklanki cukru, 1 łyżką cukru wanilinowego oraz z 2 łyżkami jasnego budyniu (śmietankowy lub waniliowy). Gdy nam się to połączy, wbijamy 2 jajka, krótko miksujemy. Do masy dodajemy brzoskwinie i mieszamy.
Serniczki na spodzie z oreo. Robimy kruszonkę
Do 1/2 szklanki wiórków kokosowych dodajemy 2 łyżki roztopionego masła i 1 łyżkę cukru. To samo można zrobić z płatów migdałowych. Łączymy i wykładamy po 1/2 łyżeczki na górę serniczków.
Serniczki na spodzie z oreo. Pieczemy
Piec nagrzewamy do temperatury 150 stopni (góra- dół) i pieczemy około 30 minut. Wyjmujemy stopniowo z piekarnika.
Smacznego!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Ciasto czekoladowo-serowe. Spróbuj łaciatka
- Kuchnia Radia 90: Mocno czekoladowe ciasto z truskawkami
- Kuchnia Radia 90: Biszkopt z rabarbarem czyli wróćmy do klasyki