Kuchnia Radia 90: Sezon na cukinię w pełni. Mamy przepis na delikatne placki
W naszych przydomowych ogródkach zaczęły pojawiać się cukinie. To idealny czas na przygotowanie z nich delikatnych, domowych placków. Ten przysmak idealnie sprawdzi się dla tych małych, jak i dużych łakomczuchów.
Przepis na delikatne placki
Przepis znaleźliśmy w Internecie, sprawdził się idealnie, więc musieliśmy się z wami nim podzielić. Placuszki wyszły delikatne, aromatyczne…po prostu pyszne!
Cukinia – wartości odżywcze
Cukinia jest łagodnym w smaku i lekkostrawnym warzywem. Ceni się ją za wysoką wartość dietetyczną oraz bogaty skład: potas, żelazo, magnez, witaminy (C, K, PP, B1, beta-karoten). Dodatkową właściwością tego warzywa jest to, że działa ono odkwaszająco na nasz organizm, wspomaga pozytywnie proces trawienia. Można ją podawać dzieciom już od najmłodszych lat, dietetycy polecają wprowadzać ją do diety już półrocznym maluchom.
Placki z cukinii – składniki
Na ok. 14 sztuk placków przygotuj: cukinię 400g, 2 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, łyżkę kwaśniej śmietany, 1 ząbek czosnku, cienki szczypiorek, olej do smażenia i przyprawy (pieprz, sól i cukier).
Przygotowanie
Cukinię myjemy i trzemy na tarce na średnich oczkach ze skórką (chyba że skórka jest twarda, wtedy ją obieramy).
Jeśli cukinia ma dużo wody, odlewamy ją. Natomiast gdy po kilku minutach stania, masa jest morka, ale nie pływa w wodzie, to zostawiamy ją bez odciskania. Do potartej cukinii dodajemy jajka, posiekany czosnek, garść posiekanego szczypiorku, mąkę, śmietanę, solidną szczyptę pieprzu i cukru oraz 1/3 łyżeczki soli.
Porada: Zamiast śmietany 18 % możesz też użyć 12 %, jogurt naturalny lub dwie łyżki mleka.
Tak przygotowane składniki mieszamy. Nagrzewamy patelnię na niewysokiej mocy palnika. Wlewamy olej i smażymy placki z każdej strony po około 2-4 minuty. Placuszki powinny się lekko rumienić, jednocześnie w środku mają być wysmażone. Każdy składnik nadaje wyjątkowości temu daniu.
Placki z cukinii można podawać z jogurtem, śmietaną lub sosem – tutaj idealnie sprawdzi się nasz przepis na koperkowy sos! Sprawdźcie go koniecznie!
Smacznego! Masz swój ulubiony przepis? Napisz do nas!
Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Wracamy do cukinii. Czas na kotleciki
- Cukinia- królowa jesieni. Mamy dla Was przepisy na dżem, ciasto i zupę
- Kuchnia Radia 90: Zupa z kurczakiem i cukinią. Kto ma cukinie z własnego ogródka?