Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Śląskie smaki 2023. Festiwal kulinarny tym razem w Jastrzębiu- Zdroju

Facebook Twitter

Przed nami XVII edycja Festiwalu Śląskie Smaki. Tym razem walka o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch odbędzie się w Jastrzębiu- Zdrój. To będzie smaczne, niedzielne (4.06) popołudnie.

Śląskie Smaki
Deser Radia 90 nagrodzony na Śląskich Smakach w Raciborzu 2008

Miłośnicy tradycyjnej kuchni województwa śląskiego, zaprezentują swoje dania i produkty, staną do walki o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w 3 kategoriach: amatorzy, szkoły gastronomiczne, profesjonaliści. Impreza od 13.00 w niedziele (4.06) w Parku Zdrojowym w Jastrzębiu-Zdroju.

Śląskie Smaki. Program festiwalu

  • 13:00-13:15 – otwarcie Festiwalu Śląskie Smaki i rozpoczęcie konkursu kulinarnego
  • 13:30-14:30 – Zespół ROSZAK SHOW – koncert
  • 15:00-16:00 – Zespół Bartnicki – koncert
  • 16:00-17:00 – Kinga Paruzel – pokaz kulinarny kuchni wegańskiej
  • 17:00-18:00 – rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego oraz Rekordu Polski na największy szałot
  • 18:00-19:00 – Bitwa Smaków – pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Adama Borowicza
  • 19:00-20:00 – Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny – koncert galowy z orkiestrą

Śląskie Smaki. Drużyny, które biorą udział

KATEGORIA – AMATORZY

KGW Szczerbice

Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym
Zupa wiśniowa z makaronem
Udka z kaczki faszerowane kaszą gryczaną

KGW Szeroka

Deser „Marzenie truskawkowe”
Jastrzębska wodzionka
Szerocki kotlet soute z ziemniaczkami puree i zasmażaną cebulką, zestaw surówek

KATEGORIA – SZKOŁY GASTRONOMICZNE

Tyskie Frelki – Zespół Szkół nr 7, Tychy

Sznita z hekele i śląskim szałotem
Swojska dobroć
Faszerowany karminadel / panczkraut / chrust z kapusty czerwonej

Uczniowie Korfantego z Jastrzębia-Zdroju – Zespół Szkół nr 2 im. Wojciecha Korfantego, Jastrzębie-Zdrój

Tartaletka z musem z kapusty z karmelizowanymi borowikami
Tradycyjny żur z jajem poszetowym i chipsami z boczku
Polędwiczki wieprzowe na śliwkowym sosie podawane z czarnymi kluskami i ćwikłą z chrzanem

Frelki – Branżowa Szkoła I Stopnia Izby Rzemieślniczej, Rybnik

Szarlotka dla leniwych
Zupa krem warzywny z dynią
Kluski śląskie zapiekane

Majstry od gorków – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Tarnowskie Góry

Bombony al’a hekele
Krem chrzanowy
Świniok łonaczony w szpeku, okopcone kluski, zołza z tymionkiem i sznitbony, wieprzki w szolce

Jaskiniowcy – Branżowa Szkoła I Stopnia Izby Rzemieślniczej, Rybnik

Szpajza cytrynowa
Krem z modrej kapusty
Gołąbki z łopatką z dzika i łopatką z sarny i sosem pomidorowo-paprykowym

Gryfne Fachmanki – Zespół Szkół Ponadpodstawowych, Ornontowice

KOPA ORNONTOWICKA Z MAKRONAMI I KOKOSFLOKAMI
SZWARNO WODZIONKA Z PLASTREM MARYNOWANEJ SŁONINY W ZIOŁACH NA OPOLONYM BADYLU
PIERSI Z GOŁĘBIA SOUSE VIDE Z GOŁEBIEM NADZIANYM KASZOTTO WARZYWNYM I WINNYM SOSEM PORZECZKOWYM ORAZ CEBULOWĄ KRUSZONKĄ

Gastronomowie z Wodzisławskiego Ekonomika – ZSE Technikum nr 2, Wodzisław Śląski

Śląski kołocz z rabarbarem
Żurek na maślance z wątrobianymi kluseczkami
Roladka z combra królika, pudding kartoflany, sałatka wiosenna na swojskim ogórku kiszonym

KATEGORIA – PROFESJONALIŚCI

Restauracja Leśna Perła – Rudziniec

Pierogi nadziewane śląskim kawiorem i kapustą
Zupa ze śląskich kalmarów z majerankiem
Pieczona kita trauty leżąca na ciapkapuście

Restauracja Cysterska – Rudy

Sernik/szpajza cytrynowa/rabarbar/kruszonka
Żur/krupniok w panko/sztamfkartofle/szara reneta/wędzona śmietana
Schab po sztygarsku/kiełbasa z dziczyzny/babka ziemniaczana

Restauracja Jasna 31 – Gliwice

Kryconka z prądem
Fermentowana wodzionka
Udo z mycka

Restauracja Dwór Bismarcka – Mysłowice

Bombny z krupnioka
Oberiba
Czorny schab, ziemniaki konfitowane, chrust z kiszonej kapusty

Restauracja Zacisze – Pszczyna/Brzeźce

Galert śląski
Żur żeniaty
Żeberko pieczone z sosem i ciaperkapustą

Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki – Wisła

Pajda domowego chleba z wędzonym udźcem baranim z oliwą z czosnku niedźwiedziego
Żurek wiślański na wywarze z domową białą kiełbasą, puree chrzanowym i jajkiem
Kotlety jagnięce marynowane w miodzie z puree z białych warzyw z sałatką z domowych ogórków kiszonych

Śląskie Smaki

Czytaj także:

Sprawdź nasze przepisy w KUCHNI RADIA 90!

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj