Śląskie smaki 2023. Festiwal kulinarny tym razem w Jastrzębiu- Zdroju
Przed nami XVII edycja Festiwalu Śląskie Smaki. Tym razem walka o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch odbędzie się w Jastrzębiu- Zdrój. To będzie smaczne, niedzielne (4.06) popołudnie.

Miłośnicy tradycyjnej kuchni województwa śląskiego, zaprezentują swoje dania i produkty, staną do walki o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w 3 kategoriach: amatorzy, szkoły gastronomiczne, profesjonaliści. Impreza od 13.00 w niedziele (4.06) w Parku Zdrojowym w Jastrzębiu-Zdroju.
Śląskie Smaki. Program festiwalu
- 13:00-13:15 – otwarcie Festiwalu Śląskie Smaki i rozpoczęcie konkursu kulinarnego
- 13:30-14:30 – Zespół ROSZAK SHOW – koncert
- 15:00-16:00 – Zespół Bartnicki – koncert
- 16:00-17:00 – Kinga Paruzel – pokaz kulinarny kuchni wegańskiej
- 17:00-18:00 – rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego oraz Rekordu Polski na największy szałot
- 18:00-19:00 – Bitwa Smaków – pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Adama Borowicza
- 19:00-20:00 – Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny – koncert galowy z orkiestrą
Śląskie Smaki. Drużyny, które biorą udział
KATEGORIA – AMATORZY
KGW Szczerbice
Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym
Zupa wiśniowa z makaronem
Udka z kaczki faszerowane kaszą gryczaną
KGW Szeroka
Deser „Marzenie truskawkowe”
Jastrzębska wodzionka
Szerocki kotlet soute z ziemniaczkami puree i zasmażaną cebulką, zestaw surówek
KATEGORIA – SZKOŁY GASTRONOMICZNE
Tyskie Frelki – Zespół Szkół nr 7, Tychy
Sznita z hekele i śląskim szałotem
Swojska dobroć
Faszerowany karminadel / panczkraut / chrust z kapusty czerwonej
Uczniowie Korfantego z Jastrzębia-Zdroju – Zespół Szkół nr 2 im. Wojciecha Korfantego, Jastrzębie-Zdrój
Tartaletka z musem z kapusty z karmelizowanymi borowikami
Tradycyjny żur z jajem poszetowym i chipsami z boczku
Polędwiczki wieprzowe na śliwkowym sosie podawane z czarnymi kluskami i ćwikłą z chrzanem
Frelki – Branżowa Szkoła I Stopnia Izby Rzemieślniczej, Rybnik
Szarlotka dla leniwych
Zupa krem warzywny z dynią
Kluski śląskie zapiekane
Majstry od gorków – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Tarnowskie Góry
Bombony al’a hekele
Krem chrzanowy
Świniok łonaczony w szpeku, okopcone kluski, zołza z tymionkiem i sznitbony, wieprzki w szolce
Jaskiniowcy – Branżowa Szkoła I Stopnia Izby Rzemieślniczej, Rybnik
Szpajza cytrynowa
Krem z modrej kapusty
Gołąbki z łopatką z dzika i łopatką z sarny i sosem pomidorowo-paprykowym
Gryfne Fachmanki – Zespół Szkół Ponadpodstawowych, Ornontowice
KOPA ORNONTOWICKA Z MAKRONAMI I KOKOSFLOKAMI
SZWARNO WODZIONKA Z PLASTREM MARYNOWANEJ SŁONINY W ZIOŁACH NA OPOLONYM BADYLU
PIERSI Z GOŁĘBIA SOUSE VIDE Z GOŁEBIEM NADZIANYM KASZOTTO WARZYWNYM I WINNYM SOSEM PORZECZKOWYM ORAZ CEBULOWĄ KRUSZONKĄ
Gastronomowie z Wodzisławskiego Ekonomika – ZSE Technikum nr 2, Wodzisław Śląski
Śląski kołocz z rabarbarem
Żurek na maślance z wątrobianymi kluseczkami
Roladka z combra królika, pudding kartoflany, sałatka wiosenna na swojskim ogórku kiszonym
KATEGORIA – PROFESJONALIŚCI
Restauracja Leśna Perła – Rudziniec
Pierogi nadziewane śląskim kawiorem i kapustą
Zupa ze śląskich kalmarów z majerankiem
Pieczona kita trauty leżąca na ciapkapuście
Restauracja Cysterska – Rudy
Sernik/szpajza cytrynowa/rabarbar/kruszonka
Żur/krupniok w panko/sztamfkartofle/szara reneta/wędzona śmietana
Schab po sztygarsku/kiełbasa z dziczyzny/babka ziemniaczana
Restauracja Jasna 31 – Gliwice
Kryconka z prądem
Fermentowana wodzionka
Udo z mycka
Restauracja Dwór Bismarcka – Mysłowice
Bombny z krupnioka
Oberiba
Czorny schab, ziemniaki konfitowane, chrust z kiszonej kapusty
Restauracja Zacisze – Pszczyna/Brzeźce
Galert śląski
Żur żeniaty
Żeberko pieczone z sosem i ciaperkapustą
Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki – Wisła
Pajda domowego chleba z wędzonym udźcem baranim z oliwą z czosnku niedźwiedziego
Żurek wiślański na wywarze z domową białą kiełbasą, puree chrzanowym i jajkiem
Kotlety jagnięce marynowane w miodzie z puree z białych warzyw z sałatką z domowych ogórków kiszonych
Czytaj także:
- Muzyczne lekcje śląskiego: „Jo sam stoja”. Uczymy się godki [WIDEO]
- Złote, Srebrne oraz Brązowe Fartuchy rozdane. Kto najlepiej gotował podczas tegorocznych Śląskich Smaków?
Sprawdź nasze przepisy w KUCHNI RADIA 90!