Cudowne, pachnące, czerwone. One – maliny! A Wy co z nich robicie?
Któż ich nie lubi. Sok, dżem a może nalewka? I z bitą śmietaną lub do galaretki! Pyszne owoce kończącego się lata. Dzisiaj w Radiu 90: smak malin.
Można kupić gotowe przetwory w sklepie, ale kiedy za oknem będzie trzaskający mróz, a śnieg zasypie drogi, z radością odkryjemy w domowej spiżarni to, co własnoręcznie przygotowaliśmy.
Owoce, cukier i pektyna – to podstawowy składnik na domowy dżem. Oczywiście zamiast pektyny, można użyć cukru żelującego. Od jego ilości zależy, czy nasz przysmak będzie gęsty, czy też jego konsystencja będzie bardziej płynna.
Oczywiście słoiki! A że każdy inny? Tak, bo to domowe gotowanie!
I już są – słoiki pełne lata i jego słodkich smaków.
A Wy co robicie w kuchniach? Przetwory, kiszonki, kompoty, mrożonki. Jak wykorzystujecie końcówkę lata i jesień? Co pieczecie, co gotujecie? Piszcie: redakcja@radio90.pl . Posyłajcie przepisy i zdjęcia, jak pracujecie w waszych kuchniach. Dzielcie się poradami z innymi słuchaczami!