Kluski na parze i szpajza. Testujemy przepisy z książki „Moja babcia gotowała dla Gierka” [WIDEO]
Kluski na parze i szpajza. To między innymi jadał Edward Gierek, a przepisy królujące na rodzinnym stole w swojej książce zebrał rybniczanin, Aleksander Szojer, którego babcia gotowała dla Gierka. Zapowiadaliśmy to wydawnictwo na antenie Radia 90.

Szacowany czas czytania: 02:18
Książka już się ukazała, a autor i jego mama, Anna, zaprosili naszych reporterów do swojej kuchni, by wspólnie wypróbować niektóre z przepisów. To smaki, które w tej rodzinie przechodzą z pokolenia na pokolenie.
Monika Sokołowska spotkała się z autorami książki „Moja babcia gotowała dla Gierka”: Anną Szojer i jej synem, Aleksandrem. Posłuchajcie:
Aleksander Szojer podkreśla, że choć w tej publikacji znalazły się różne dania, także mięsne, to kuchnia śląska jest raczej mączna.
Aleksander Szojer: Tak się kojarzy, że Śląsk to rolada, ale ta rolada to jest raz w tygodniu, a nawet rzadziej, bo w tygodniu je się- nie powiem, że wegetariańsko, ale mięsa jest bardzo niewiele. Najfajniejsze klasyki śląskie to wszelkiego rodzaju dania mączne, jak kluski na parze- u nas to się nazywa parówki czy pampuchy.
Kluski na parze
Zanim ciasto wyrośnie porozmawiajmy chwilę na temat przepisów, które znajdziemy w książce Aleksandra Szojera i jego mamy, Anny.
Radio 90: Faktycznie tak gotujecie w domu?
Anna Szojer: Tak, gotujemy te potrawy, które są w książce.
Aleksander Szojer: Przepisy są z całej rodziny, natomiast 80 % z tych przepisów, to nasze domowe, proste.
Anna Szojer: Każdy sobie z nimi poradzi, nie trzeba mieć żadnych specjalnych umiejętności; zrobić co trzeba i gotować…
Aleksander Szojer: Bawić się tym, nie bać się spróbować i nie bać się drożdży, bo dużo rzeczy w kuchni polskiej, śląskiej jest z drożdżami. One są proste i bardzo smaczne.
Wracamy do naszych klusek na parze. Posłuchajcie dalej:
Szpajza
A kiedy danie obiadowe mamy już prawie gotowe, możemy zająć się deserem. A na deser w naszej kuchni będzie szpajza. Znacie ten przepis? Posłuchajcie:
Polecamy przepisy z książki „Moja babcia gotowała dla Gierka”.
Naszej kuchennej, radiowej ekipie wszystko wyszło pyszne, posłuchajcie:
Zobacz nasze filmy ze wspólnego gotowania z rodziną Szojerów:
Książki „Moja babcia gotowała dla Gierka” mamy dla naszych słuchaczy! 16 października Anna i Aleksander Szojerowie będą gotować w halo!Rybnik, w ramach Rybnickich Dni Literatury.
Czytaj także: