Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kluski na parze i szpajza. Testujemy przepisy z książki „Moja babcia gotowała dla Gierka” [WIDEO]

Facebook Twitter

Kluski na parze i szpajza. To między innymi jadał Edward Gierek, a przepisy królujące na rodzinnym stole w swojej książce zebrał rybniczanin, Aleksander Szojer, którego babcia gotowała dla Gierka. Zapowiadaliśmy to wydawnictwo na antenie Radia 90.

Książka już się ukazała, a autor i jego mama, Anna, zaprosili naszych reporterów do swojej kuchni, by wspólnie wypróbować niektóre z przepisów. To smaki, które w tej rodzinie przechodzą z pokolenia na pokolenie.

Monika Sokołowska spotkała się z autorami książki „Moja babcia gotowała dla Gierka”: Anną Szojer i jej synem, Aleksandrem. Posłuchajcie:

Aleksander Szojer podkreśla, że choć w tej publikacji znalazły się różne dania, także mięsne, to kuchnia śląska jest raczej mączna.

Aleksander Szojer: Tak się kojarzy, że Śląsk to rolada, ale ta rolada to jest raz w tygodniu, a nawet rzadziej, bo w tygodniu je się- nie powiem, że wegetariańsko, ale mięsa jest bardzo niewiele. Najfajniejsze klasyki śląskie to wszelkiego rodzaju dania mączne, jak kluski na parze- u nas to się nazywa parówki czy pampuchy.

Kluski na parze

Zanim ciasto wyrośnie porozmawiajmy chwilę na temat przepisów, które znajdziemy w książce Aleksandra Szojera i jego mamy, Anny.

Radio 90: Faktycznie tak gotujecie w domu?

Anna Szojer: Tak, gotujemy te potrawy, które są w książce.

Aleksander Szojer: Przepisy są z całej rodziny, natomiast 80 % z tych przepisów, to nasze domowe, proste.

Anna Szojer: Każdy sobie z nimi poradzi, nie trzeba mieć żadnych specjalnych umiejętności; zrobić co trzeba i gotować…

Aleksander Szojer: Bawić się tym, nie bać się spróbować i nie bać się drożdży, bo dużo rzeczy w kuchni polskiej, śląskiej jest z drożdżami. One są proste i bardzo smaczne.

Wracamy do naszych klusek na parze. Posłuchajcie dalej:

Szpajza

A kiedy danie obiadowe mamy już prawie gotowe, możemy zająć się deserem. A na deser w naszej kuchni będzie szpajza. Znacie ten przepis? Posłuchajcie:

Polecamy przepisy z książki „Moja babcia gotowała dla Gierka”.

Naszej kuchennej, radiowej ekipie wszystko wyszło pyszne, posłuchajcie:

Zobacz nasze filmy ze wspólnego gotowania z rodziną Szojerów:

Książki „Moja babcia gotowała dla Gierka” mamy dla naszych słuchaczy! 16 października Anna i Aleksander Szojerowie będą gotować w halo!Rybnik, w ramach Rybnickich Dni Literatury.

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj