Kuchnia Radia 90: Chłodnik z pomidorów. Spróbuj hiszpańskiego gazpacho
Gazpacho pochodzi ze słonecznej Hiszpanii, ale świetnie smakuje w upalne lato także u nas. To zupa podawana na zimno z pomidorów, z dodatkiem ogórka, papryki i białego pieczywa. Spróbujcie, nie będziecie żałować!
Chłodniki to zupy w sam raz na obiad latem. W gazpacho jest już pieczywo, więc nie trzeba żadnego dodatku, trzeba tylko zrobić z wyprzedzeniem, by był czas na chłodzenie.
Potrzebujemy kilogram dojrzałych pomidorów, trzeba je sparzyć i obrać ze skórki.
Pomidory należy pokroić na kawałki i odrzucić szypułki, włożyć do blendera, dodać 2 krótkie lub 1 długi ogórek, ma być obrany i pokrojony. Do tego 2 plastry cebuli, ząbek czosnku oraz 1/2 papryki czerwonej. Teraz doprawiamy: 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki octu winnego oraz 4 łyżki oliwy. Można dodać papryczkę chili (według uznania i ochoty).
Na koniec dodajemy białe pieczywo: środek z bułki czy chleb tostowy, potrzebujemy niecałą szklankę pokruszonego pieczywa.
Doprawiamy solą i pieprzem. Można zjeść z kawałkami fasolki szparagowej, tak jak na zdjęciu.
Smacznego!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Mocno czekoladowe ciasto z truskawkami
- Kuchnia Radia 90: Panna cotta z musem truskawkowym… Słooooodko!
- Kuchnia Radia 90: Czas na truskawki, czas na koktajl. A Ty jak robisz swój?
- Kuchnia Radia 90: Tarta z kremem mascarpone i truskawkami
- Kuchnia Radia 90: Serniczki na spodzie z oreo z kokosową kruszonką