Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Chłodnik z pomidorów. Spróbuj hiszpańskiego gazpacho

Facebook Twitter

Gazpacho pochodzi ze słonecznej Hiszpanii, ale świetnie smakuje w upalne lato także u nas. To zupa podawana na zimno z pomidorów, z dodatkiem ogórka, papryki i białego pieczywa. Spróbujcie, nie będziecie żałować!

Chłodniki to zupy w sam raz na obiad latem. W gazpacho jest już pieczywo, więc nie trzeba żadnego dodatku, trzeba tylko zrobić z wyprzedzeniem, by był czas na chłodzenie.

Potrzebujemy kilogram dojrzałych pomidorów, trzeba je sparzyć i obrać ze skórki.

Kuchnia Radia 90: Chłodnik z pomidorów. Spróbuj hiszpańskiego gazpacho

Pomidory należy pokroić na kawałki i odrzucić szypułki, włożyć do blendera, dodać 2 krótkie lub 1 długi ogórek, ma być obrany i pokrojony. Do tego 2 plastry cebuli, ząbek czosnku oraz 1/2 papryki czerwonej. Teraz doprawiamy: 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki octu winnego oraz 4 łyżki oliwy. Można dodać papryczkę chili (według uznania i ochoty).

Na koniec dodajemy białe pieczywo: środek z bułki czy chleb tostowy, potrzebujemy niecałą szklankę pokruszonego pieczywa.

Kuchnia Radia 90: Chłodnik z pomidorów. Spróbuj hiszpańskiego gazpacho

Doprawiamy solą i pieprzem. Można zjeść z kawałkami fasolki szparagowej, tak jak na zdjęciu.

Kuchnia Radia 90: Chłodnik z pomidorów. Spróbuj hiszpańskiego gazpacho

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 5 maja 2024