Kuchnia Radia 90: Panna cotta z musem truskawkowym… Słooooodko!
To jest fajny deser, który robi się z wyprzedzeniem bo musi się ostudzić i stężeć. Najlepiej zrobić dzień przed podaniem, ale jest efektowny i smaczny. Goście podczas pikniku w ogrodzie czy na balkonie będą zachwyceni.
Potrzebujemy:
200 ml śmietanki 30 % i tyle samo mleka, też 200 ml mleka, laska wanilii lub torebka (50g) cukru waniliowego. 3 łyżeczki żelatyny i 2 łyżki zimnej wody.
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy, by napęczniała. W tym czasie śmietankę i mleko podgrzewamy wraz z ziarnami z laski wanilii lub cukrem waniliowym. Można dodać cukru, ale jeśli daliśmy ten waniliowy, to nie trzeba. Słodycz będzie w musie truskawkowym.
Gdy mleko i śmietanka zacznie się gotować przy brzegach garnka, zdejmujemy i dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy i odstawiamy, gdy trochę przestygnie wlewamy do foremek, szklaneczek czy małych słoiczków, w zależności od tego w czym chcemy podać nasz deser. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Teraz robimy mus
Potrzebujemy 400 g truskawek, 1 i 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej oraz cukier. Według oryginalnego przepisu dodajemy 50 g cukru pudru ale jak zgodnie stwierdziliśmy w Kuchni Radia 90, ta ilość cukru to za dużo. Lepiej dać mniej. Truskawki zasypane cukrem i z dodatkiem mąki gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Gęsty sos odstawiamy do ostygnięcia.
Mus truskawkowy dajemy na górę panna cotty i dalej chłodzimy do momentu podania.
Smacznego!
Czytaj także: