Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Papryka faszerowana. Pycha!

Facebook Twitter

Papryka faszerowana to pomysł na obiad latem, kiedy mamy dostęp do świeżych papryk. Najlepiej smakuje dojrzała czerwona, którą napełniamy farszem z mielonego mięsa, z sosem pomidorowym. Spróbujesz?

Kuchnia Radia 90: Papryka faszerowana. Pycha!

Potrzebujemy około 300 g mięsa mielonego, może być wieprzowe, może być z indyka, według uznania. Zaczynamy od przygotowania warzyw: kroimy w kostke jedną cebulę i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajmy startą marchewkę i jedną łodyglę selera naciowego. Spychamy wszystko na bok patelni, na której teraz partiami podsmażamy mięso.

Łączymy warzywa z mięsem i zalewamy wszystko zmiksowanymi pomidorami w puszcze (może być też passata). Doprawiamy solą, pieprzem, papryką czerwoną, czosnkiem suszonym i oregano.

Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem około 45 minut.

Kuchnia Radia 90: Papryka faszerowana. Pycha!

W międzyczasie gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu. W kuchni Radia 90 użyliśmy kaszy bulgar (250g).

Gdy mięso z warzywami będzie gotowe, dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. Sprawdzamy smak i w razie potrzeby doprawiamy.

5 papryk myjemy i dzielimy na połowy, każdą czyścimy z nasion w środku. Tak przygotowane papryki napełniamy farszem i układamy na blasze do pieczenia.

Kuchnia Radia 90: Papryka faszerowana. Pycha!

Na górę dajemy po plasterku mozarelli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 25 minut.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 5 maja 2024