Kuchnia Radia 90: Papryka faszerowana. Pycha!
Papryka faszerowana to pomysł na obiad latem, kiedy mamy dostęp do świeżych papryk. Najlepiej smakuje dojrzała czerwona, którą napełniamy farszem z mielonego mięsa, z sosem pomidorowym. Spróbujesz?

Potrzebujemy około 300 g mięsa mielonego, może być wieprzowe, może być z indyka, według uznania. Zaczynamy od przygotowania warzyw: kroimy w kostke jedną cebulę i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajmy startą marchewkę i jedną łodyglę selera naciowego. Spychamy wszystko na bok patelni, na której teraz partiami podsmażamy mięso.
Łączymy warzywa z mięsem i zalewamy wszystko zmiksowanymi pomidorami w puszcze (może być też passata). Doprawiamy solą, pieprzem, papryką czerwoną, czosnkiem suszonym i oregano.
Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem około 45 minut.
W międzyczasie gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu. W kuchni Radia 90 użyliśmy kaszy bulgar (250g).
Gdy mięso z warzywami będzie gotowe, dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. Sprawdzamy smak i w razie potrzeby doprawiamy.
5 papryk myjemy i dzielimy na połowy, każdą czyścimy z nasion w środku. Tak przygotowane papryki napełniamy farszem i układamy na blasze do pieczenia.
Na górę dajemy po plasterku mozarelli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 25 minut.
Smacznego!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Kotlety z grzankami. Mamy przepis na pożarskie
- Kuchnia Radia 90: Młode ziemniaki zapiekane
- Kuchnia Radia 90: Tarta z ziemniaków
- Kuchnia Radia 90: Szybkie, pyszne ziemniaczki z piekarnika
- Kuchnia Radia 90: Risotto z groszkiem. To klasyczne danie kuchni włoskiej, może być z czym tylko chcemy!
- Kuchnia Radia 90: Kiełbaski, ziemniaczki, pomidory… Coś na obiad!