Kuchnia Radia 90: pieczemy babkę ziemniaczaną
To jest przepis znany w kuchni polskiej od dawna. Przyda się, gdy zostanie nam dużo ziemniaków z poprzedniego obiadu. Wówczas trzeba je rozgnieść, dodać jajka i żółty ser, a potem zapiec. Bardzo dobre! Kuchnia Radia 90 testuje przepis na babkę ziemniaczaną.

Szacowany czas czytania: 00:46
Kuchnia Radia 90: babka ziemniaczana
Potrzebujemy 8- 9 średnich ziemniaków, ugotowanych. Ucieramy je w malakserze z dużą łyżką masła, żółtkami z 2 jajek ( z białek będzie piana), do tego 2 kopiaste łyżki żółtego sera, 2 łyżki śmietany.
Doprawiamy solą, pieprzem (może być biały), do tego imbir.
Teraz 2 białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z ciastem z ziemniaków.
Przekładamy całość do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni, około 30- 40 minut, czas zależy od wysokości zapiekanej warstwy.
W Kuchni Radia 90 użyliśmy naczynia o średnicy 20 cm i wysokości 7 cm. Posypaliśmy wszystko czarnuszką.
Smacznego!
Czytaj także: