Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: pieczemy babkę ziemniaczaną

Facebook Twitter

To jest przepis znany w kuchni polskiej od dawna. Przyda się, gdy zostanie nam dużo ziemniaków z poprzedniego obiadu. Wówczas trzeba je rozgnieść, dodać jajka i żółty ser, a potem zapiec. Bardzo dobre! Kuchnia Radia 90 testuje przepis na babkę ziemniaczaną.

Kuchnia Radia 90: pieczemy babkę ziemniaczaną

Kuchnia Radia 90: babka ziemniaczana

Potrzebujemy 8- 9 średnich ziemniaków, ugotowanych. Ucieramy je w malakserze z dużą łyżką masła, żółtkami z 2 jajek ( z białek będzie piana), do tego 2 kopiaste łyżki żółtego sera, 2 łyżki śmietany.

Doprawiamy solą, pieprzem (może być biały), do tego imbir.

Kuchnia Radia 90: pieczemy babkę ziemniaczaną

Teraz 2 białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z ciastem z ziemniaków.

Kuchnia Radia 90: pieczemy babkę ziemniaczaną

Przekładamy całość do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem.

Kuchnia Radia 90: pieczemy babkę ziemniaczaną

Pieczemy w temperaturze 190 stopni, około  30- 40 minut, czas zależy od wysokości zapiekanej warstwy.

W Kuchni Radia 90 użyliśmy naczynia o średnicy 20 cm i wysokości 7 cm. Posypaliśmy wszystko czarnuszką.

Smacznego!

Kuchnia Radia 90: pieczemy babkę ziemniaczaną

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj