Kuchnia Radia 90: znacie przepis na placki z cukinią i fetą?
Kuchnia Radia 90 dziś serwuje placki z cukinii z dodatkiem sera typu feta. To przepis przywieziony z greckich wakacji. Ser znany z kuchni greckiej doskonale podkręca smak placków.

Potrzebujemy:
400 g cukinii, 170 g fety, mała cebula pokrojona drobno, jajko, garść natki pietruszki, 80 g bułki tartej, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Cukinię należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i zostawić na sitku, tak by pozbyć się nadmiaru wody z warzywa. Po 20 minutach odcisnąć, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, drobno posiekaną natkę oraz pokruszoną fetę. Łączymy z jajkami, mieszkamy i dodajemy bułkę tartą.
Kuchnia Radia 90: przepis na placki z cukinią i fetą
Dodać pieprzu, ewentualnie jeszcze dosolić, według uznania. Ciasto powinno być zwarte.
Z ciasta wyrabiamy kulki wielkości orzecha i smażymy na oleju na złoto.
Wychodzą bardzo smaczne, jeszcze lepiej smakują z tzatzikami, czyli sosem, także znanym z kuchni greckiej: ogórek- potarty i odciśnięty- z jogurtem i czosnkiem.
Smacznego!
Dajcie znać co robicie z cukinii ze swoich ogródków!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Sezon na cukinię w pełni. Mamy przepis na delikatne placki
- Kuchnia Radia 90: Wracamy do cukinii. Czas na kotleciki
- Cukinia- królowa jesieni. Mamy dla Was przepisy na dżem, ciasto i zupę
- Kuchnia Radia 90: Zupa z kurczakiem i cukinią. Kto ma cukinie z własnego ogródka?
- Kuchnia Radia 90: Papryka faszerowana. Pycha!