Kuchnia Radia 90: Na majówkę szybkie ciasteczka z jabłkiem
To jest ekspresowa słodycz, takie ciasteczka w sam raz do popołudniowej kawy, gdy mamy ochotę na coś słodkiego bez długiego przygotowywania. Potrzebujemy tylko 2-3 jabłka i opakowanie ciasta francuskiego. Super szybkie, super efektowne!
Potrzebujemy:
opakowanie ciasta francuskiego (może być świeże, może być mrożone), 2-3 jabłka (im kwaśniejsze tym lepsze), cukier i cynamon oraz cukier puder na finał.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni (góra- dół).
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda z nasionami i kroimy na cienkie plasterki. Układamy je na cieście francuskim, które kroimy na prostokąty, dowolnej wielkości. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między prostokątami musi być przerwa, bo ciasteczka urosną.
Pokrojone w plasterki jabłka układamy na cieście, po trzy plasterki, w harmonijkę. Wszystko posypujemy grubym cukrem oraz cynamonem. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy 12- 15 minut, ciasteczka muszą być zrumienione na złoto.
Zostaje tylko posypać cukrem pudrem i podawać, smakują i na ciepło, i na zimno!
Smacznego!
Czytaj także inne słodkie przepisy z kuchni Radia 90:
- Kuchnia Radia 90: babeczki czekoladowe z czymś w środku
- Kuchnia Radia 90: Pomidorowe ciasto z bakaliami
- Szukasz pomysłu na świąteczne ciasto? Kuchnia Radia 90 poleca puszysty sernik!
- Kuchnia Radia 90: słodko, czekoladowo na Walentynki
- Kuchnia Radia 90: Dziś serwujemy naleśniki. Z czym nasi słuchacze lubią je najbardziej?
- Kuchnia Radia 90: babka pachnie czekoladą