Kuchnia Radia 90: Trzyskładnikowe i zdrowe placki bananowe
Szukasz pomysłu na słodkie, zdrowie i pożywne śniadanie? Dobrze trafiłeś! W Kuchni Radia 90 przepis dla małych i dużych łasuchów. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko 3 składników!

Placki bananowe
Placki bananowe to zdrowsza wersja popularnych pancakes’ów amerykańskich. Są pożywne, bardzo proste w przygotowaniu i świetnie sprawdzą się dla tych najmłodszych, jak i starszych łakomczuchów. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko 3 składników: banan, jajko i płatki owsiane lub mąkę. Dodatkowo możesz modyfikować smak placków, dodając do nich ulubione owoce, jogurty czy kremy.
Przygotowanie (składniki na 1 porcję)
1 banan, 1 jajko i 1/5 szklanki płatków owsianych. Płatki miksujemy. Do płatków dodajemy banan i jajko, miksujemy ponownie do uzyskania gładkiej masy. Placki smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej masłem.
Można też przygotować placki bez użycia blendera. Wystarczy rozgnieść banana widelcem, dorzucić do niego jajko i mąkę. Całość wymieszać. Z masy usmażyć na rozgrzanej patelni placki i gotowe.
Nasze propozycje na dodatki do placków bananowych:
- Placki z jogurtem, malinami i amarantusem
- placki bananowe ze śliwami, borówkami i jogurtem
- z borówkami, malinami i masłem orzechowym
- placki bananowe z kremem czekoladowym i ciasteczkami
- placki z orzechami, rodzynkami i migdałami
Smacznego!
Czytaj także: