Rozsod – czyli owce wracają z hal
Jak co roku, kiedy dni stają się coraz krótsze i chłodniejsze, nadchodzi czas, by zakończyć górski wypas owiec i rozdzielić kierdel na stada należące do poszczególnych gospodarzy.
Stecówka w gminie Istebna, to górska malownicza polana, na której owce wypasane są od wielu lat. Na okolicznych halach bacowie wraz z juhasami przez całe lato wypasali owce, teraz czas, by na zimę powróciły do gospodarstw. Jak mówi Michał Milewski, właściciel stada owiec z czeskiego Nydka – rozsod to część roku pasterskiego.
Który zaczyna 'miyszani’ owiec na wiosnę, kiedy owce idą na hale z gospodarstw. Tak na jesień odwrotnie, idą z hali do gospodarstw. Rozsod jest po to, żeby każdy gazda pobrał swoje owce, żeby się rozliczyć, czy dosyć sera mu te owce dały, czy łowczorz sprawiedliwie dzielił. A później zabawa, muzyka, idzie zjeść sera, może coś naleją – to je rozsod.
Tradycyjny Rozsod owiec na Stecówce odbędzie się w najbliższą niedzielę 29 września. Początek o godzinie 13.00.