Śląski sanepid podsumowuje kontrole. Kilkadziesiąt czynnych restauracji
Głównie restauratorzy nie stosowali się do rządowych obostrzeń, a mających związek z walką z pandemią. To wniosek, jaki płynie po kontrolach prowadzonych przez inspektorów sanitarnych na terenie województwa śląskiego.
Lokale gastronomiczne muszą być zamknięte, możliwe jest tylko przygotowywane posiłków na wynos. Sporo kontroli było w ciągu ostatnich dwóch tygodni, czyli w czasie ferii zimowych. Inspektorzy odwiedzali głównie te miejsca, które w internecie oficjalnie ogłaszały, że będą się otwierać:
Mieliśmy zidentyfikowanych dwadzieścia podmiotów, które prowadziły działalność. W wyniku kontroli w całym województwie, w przypadku siedmiu prowadzących działalność potwierdził się fakt uruchomienia takich czynności, gdzie byli klienci obsługiwani wewnątrz lokalu. W kilku przypadkach były naruszenia przepisów sanitarno-higienicznych i tutaj nakładane zostały kary grzywny w drodze mandatu karnego. W kilku przypadkach jest wszczęte postępowanie administracyjne polegające na udokumentowaniu prowadzenia tych działalności, pomimo obowiązujących zakazów i nakazów.
podsumowuje Grzegorz Hudzik, Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Katowicach. Wśród skontrolowanych punktów, w dwóch przypadkach były to usługi hotelowe:
Trudno mówić o obiektach hotelowych, był to własności prywatne wynajmowane na inne cele, głównie spotkania towarzyskie i to w dwóch przypadkach. Nie prowadzące działalności gospodarczej, obiekty prywatne, podnajmowane.
Trwające postępowania administracyjne zmierzają do wymierzenia kar finansowych właścicielom otwartych pomimo zakazu obiektów. Ich wysokość będzie zależała od stwierdzonych uchybień i wyników kontroli przeprowadzonych przez inspektorów sanitarnych.
Czytaj także: