Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Śląski sanepid podsumowuje kontrole. Kilkadziesiąt czynnych restauracji

Facebook Twitter

Głównie restauratorzy nie stosowali się do rządowych obostrzeń, a mających związek z walką z pandemią. To wniosek, jaki płynie po kontrolach prowadzonych przez inspektorów sanitarnych na terenie województwa śląskiego.

fot.pixabay.com

Lokale gastronomiczne muszą być zamknięte, możliwe jest tylko przygotowywane posiłków na wynos. Sporo kontroli było w ciągu ostatnich dwóch tygodni, czyli w czasie ferii zimowych. Inspektorzy odwiedzali głównie te miejsca, które w internecie oficjalnie ogłaszały, że będą się otwierać:

Mieliśmy zidentyfikowanych dwadzieścia podmiotów, które prowadziły działalność. W wyniku kontroli w całym województwie, w przypadku siedmiu prowadzących działalność potwierdził się fakt uruchomienia takich czynności, gdzie byli klienci obsługiwani wewnątrz lokalu. W kilku przypadkach były naruszenia przepisów sanitarno-higienicznych i tutaj nakładane zostały kary grzywny w drodze mandatu karnego. W kilku przypadkach jest wszczęte postępowanie administracyjne polegające na udokumentowaniu prowadzenia tych działalności, pomimo obowiązujących zakazów i nakazów.

podsumowuje Grzegorz Hudzik, Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Katowicach. Wśród skontrolowanych punktów, w dwóch przypadkach były to usługi hotelowe:

Trudno mówić o obiektach hotelowych, był to własności prywatne wynajmowane na inne cele, głównie spotkania towarzyskie i to w dwóch przypadkach. Nie prowadzące działalności gospodarczej, obiekty prywatne, podnajmowane.

Trwające postępowania administracyjne zmierzają do wymierzenia kar finansowych właścicielom otwartych pomimo zakazu obiektów. Ich wysokość będzie zależała od stwierdzonych uchybień i wyników kontroli przeprowadzonych przez inspektorów sanitarnych.

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj