Radio 90

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

 

W zupie, surówce i w cieście. Oto marchewka!

Facebook Twitter

Po cukinii, pora na kolejne warzywo, bez którego nie wyobrażamy sobie gotowania. Jest w zupach, surówkach, w sałatkach i w cieście, wiosną, latem, jesienią i zimą. W kuchni Radia 90 mamy dla was fantastyczny przepis na ciasto marchewkowe. Mówią o nim: "Najlepsze".

Marchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce, jej walory smakowe, ale też prozdrowotne są nie do przecenienia.

Przyspiesza gojenie ran i podrażnień, a także zwalcza trądzik. Poprawia koloryt skóry, a do tego przyspiesza opalanie.

– takie informacje można znaleźć w sieci. Z marchewką nie należy przesadzać, bo koloryt skóry można zmienić za bardzo… na niezdrowo pomarańczowy. W przepisie, jaki proponujemy na drugi weekend października, marchewki jest w sam raz:)

Ciasto marchewkowe z tego przepisu pojawia się w wielu domach, z różnym wykończeniem, z dodatkiem rodzynek lub bez… Zawsze jednak smakuje doskonale. Inspiracja pochodzi z portalu kwestiasmaku.com.

Do roboty!

Dwa jajka w temperaturze pokojowej ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy 200 g. cukru i dalej ubijamy. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy olej (150 ml.), wlewając go cienkim strumieniem.

Do tak gładkiej i puszystej masy z jajek i cukru dodajemy 200 g. drobno startej marchewki, 50 g. posiekanych orzechów włoskich, 75 g. drobno pokrojonego ananasa lub jabłka oraz 50 g. wiórków kokosowych. To wszystko razem wymieszać. Do osobnej miski przesiać 200 g. mąki, dodać proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki), po 1 łyżeczce sody i cynamonu, jeszcze szczypta soli. To wszystko wsypać do miski z jajkami i marchewką, no i wymieszać.

Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 150 stopni C. przez godzinę.

Na koniec robimy polewę z serka śmietankowego (125 g. takiego śniadaniowego z pudełka) ubitego z 50 g. miękkiego masła i 100 g. cukru pudru. Gdy ciasto stygnie, polewa czeka w lodówce.

W wersji oryginalnej można ciasto przeciąć poziomo i połowę polewy dać między dwie części, drugą polową posmarować górę. Koniecznie: fantazyjnie:) Można też całość polewy wyłożyć na górę ciasta.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj