Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Brygadier Kotula: „Od takich błahych spraw dochodzi do tragedii”. Gotuj bezpiecznie

Facebook Twitter

Potrawa zostawiona na gazie, przez taki błąd może dojść do tragedii. W ostatnim czasie strażacy z Wodzisławia Śląskiego trzykrotnie interweniowali pod tym samym adresem, powodem był garnek zostawiony na kuchence bez nadzoru. Z kolei w ubiegłym tygodniu strażacy z Raciborza na ćwiczeniach przerabiali wariant pożaru wznieconego palącym się olejem spożywczym. Takich zdarzeń możemy uniknąć.

Fot. pixabay.com

Rozmawialiśmy z brygadierem Rolandem Kotulą, dowódcą jednostki ratowniczo-gaśniczej Państwowej Straży Pożarnej w Raciborzu.

Radio 90: Potrawa zostawiona na gazie może doprowadzić do pożaru i wielu problemów.

Roland Kotula: Dokładnie tak, dlatego apelujemy o rozwagę, roztropność i rozsądek. Jeżeli gotujemy, zanim wychodzimy z domu, sprawdźmy, czy palniki są wszystkie pozakręcane, czy na pewno nic nam się nie gotuje na naszym piecu. Czasami zdarza się tak, że ktoś jest zmęczony i po prostu zasypia. Jeżeli czujemy, że senność nas ogarnia, lepiej jest przerwać gotowanie, chwilę sobie odpocząć, podrzemać, a później bezpiecznie dokończyć przygotowywanie tej potrawy. Nawet sama sytuacja, w której zapali nam się potrawa na piecu, to ilość tych toksyn, które się wydzielają, również może powodować zatrucie osoby, która się znajduje wewnątrz i np. śpi. Proszę też pamiętać, że jeżeli dojdzie do zapalenia garnka z potrawą, to mocno są nagrzane wszystkie elementy wokoło i może dojść do pożaru całej kuchni.

brygadier Roland Kotula, dowódca jednostki ratowniczo-gaśniczej Państwowej Straży Pożarnej w Raciborzu

Radio 90: Co robić, kiedy zapali nam się olej?

Roland Kotula: Jeżeli olej się zapali, ludzie instynktownie zalewają to wodą. To powoduje odwrotny efekt tzw. wyrzut, Palący się olej wyrzucany jest na zewnątrz, co powoduje z jednej strony poparzenia u osoby, która próbowała to gasić. Z drugiej strony szybsze rozprzestrzenianie się tego pożaru. Najprostszą metodą jest nakrycie denkiem tego garnka czy patelni z palącym się olejem. To spowoduje odcięcie dopływu tlenu z powietrza i wygaszenie się tego palącego oleju.

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj