Ciekawostki i fakty: 14 interesujących rzeczy o jajkach
Jak przechowywać jajka, żeby były dłużej świeże? Ile kosztowało najdroższe jajko na świecie? Które zwierzęta znoszą najmniejsze jajka? Sprawdź 14 ciekawostek na temat jajek.

1.Alergeny
Jajko jest bardzo częstym alergenem pokarmowym. Znajduje się na drugim miejscu, tuż za białkiem krowiego mleka. Aby ‘’zmniejszyć’’ właściwości uczulające, należy spożywać jaja gotowane.
2.Przechowywanie
Aby jajka zachowały świeżość na dłużej, należy je przechowywać ustawione czubkiem do góry. To właśnie w szerszym końcu jajka gromadzi się tlen, który przenika do białka i żółtka, powoduje to szybsze psucie się produktu. Warto wiedzieć również, że jeżeli chcemy przechowywać jajka w lodówce, nie powinniśmy ich uprzednio myć, ponieważ zniszczy to naturalną warstwę ochronną skorupki, co może przyczynić się do szybszego zepsucia.
3.Gotowanie
Im krócej gotujemy jajka, tym lepiej. Długie gotowanie prowadzi do straty witamin czy składników mineralnych. Wokół żółtka mogą również pojawić się zabarwienia w odcieniu zieleni bądź niebieskiego, będzie to świadczyło o powstaniu siarczku żelaza, który powstaje w wyniki reakcji siarki z żelazem.
4.Skład
Najbogatszy skład jajek pod względem składników odżywczych występuje wiosną i latem u wolnożyjących kur, ponieważ wtedy kury mają dostęp do słońca i świeżej trawy.
5.Najwięksi producenci
Do największych producentów jej należą Chiny, Holadnia, Stany Zjednoczone, Indie, Japonia i Rosja.
6.Czernienie a sztućce
Srebrne sztućce i jajko to nie jest najlepsze połączenie. Zetnięcie sztućców z żółtkiem powoduje jego czernienie, to wynik zawartości siarki w jajach.
7.Ile jajek znosi kura?
Jedna kura może znieść nawet 340 jajek rocznie, utworzenie i zniesienie jajka trwa około dobę. Wysiadując jajo, kura obraca je w gnieździe aż 50 razy na dobę.
8.Światowy Dzień Jajka
W drugi piątek października przypada Światowy Dzień Jajka.
9.Surowe jajka
Jajka w surowej postaci mogą być przechowywane w lodówce około 6 tygodni.
10.Salmonella
Aby unikać zakażenia salmonellą warto zanurzyć jajko w ciepłej wodzie na kilka sekund.
11.Komórka Zwierzęca
Jajko jest największą pojedynczą komórką zwierzęcą – można ją zobaczyć gołym okiem.
12.Wielkość jaj
Struś znosi największe jaja na lądzie. Jajo mierzy około 10 cm, a jego skorupka może mieć nawet 3mm grubości. Ugotowanie takiego jaja na twardo może trwać nawet 2,5 godziny.
Najmniejsze jaja znosi koliber hawański, mierzą one około 6 mm i ważą zaledwie 0,027 g.
13.Najdroższe jaja na świecie
Jajka Fabergé – to najdroższe jaja na świecie. Powstały one w pracowni francuskiego złotnika. Najdroższe z nich zostało sprzedane za 8,9 mln funtów.
14.Początek świata
W mitologiach jaja symbolizowały początek, to właśnie z nich wykluł się świat.
Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!